Opravdu je nutné použít v koupelně zásuvky s IP44?
Pavel Horský:
Citace: Ludvík Kubík 11.01.2018, 21:56
Nějak mám z této diskuze pocit, že projektant vypracuje projekt a tímto to pro něho končí, a k případným změnám v projektu se vyjadřovat nebude! Nebylo by lepší řešení nejdříve oslovit projektanta a teprve po zdůvodnění požadavku krytí zásuvek IP44 v koupelně zadat dotaz?
Já pana Suka chápu. Více hlav více ví. Projektant si může díky svému neochvějnému egu, které si pak může honit před zákazníkem laikem, stát za blbostí, kterou navrhl. Znám pár takových týpků a rozhovor s nimi je opravdu velmi náročným dialogem.
Projektant by měl být naopak rád, že se jeho dokumentací někdo zabývá, že nevytvořil jen složku pro úřad, která skončí v šuplíku. Mě to baví. ;)
Honza Veselý:
Mám pocit, že při dodržení koupelnových instalačních zón je IP44 v TN-S s chráničem už trochu nadbytečný alibismus projektanta. Navíc, valná část dnes používaných zásuvek má dětskou pojistku, clonku proti vstrčení předmětu, ta je schopna drobný cák vody odchýlit. Úplné zvlhnutí zdi se zaplavením zásuvky by měl vyřešit chránič.
V TN-C bych nad IP44 zauvažoval.
Jan Suk:
(poklona) všem za příspěvky a rady, mám odpovědi které jsem potřeboval. Řešením je pro mě zásuvka bez IP 44. V případě problémů s revizí bude následovat domluva s projektantem na změně projektu. Již jsem s ním jednou řešil otázku úpravy projektu a měl jsem pocit, že se mu do toho vůbec nechtělo (úpravy mi rozmlouval, naopak velmi aktivně podpořil řešení které změnu projektu nevyžaduje). Zřejmě protože se musí opakovat kolečko schvalování, nevím. Takže to bych nechal jako nejkrajnější řešení.
Díky všem za váš čas
Čestmír Kubáček:
A co do koupelny použít ABB Element? Je zaoblený(ikdyž jinak než Tango) ale má IP44 dvojrámečky. Osobně nemám rád celý byt/dům v jedné řadě, v dětských pokojích mám pastelový neo(oranžová jeden, zelená druhý) kuchyň zase v time titan, chodba future linear bílá ( zbytky ze stavby co ve VO nechtěli vzít zpět, jinak byvh do zásuvky za 220Kč nešel a ložnice schneider unica.
Skuste se na bílý Element podívat, je velice estetický a pokud chcete IP44 tak i 2 rám umí (nejsem sijistý 3 rámečkem)
Pavel Horský:
Citace: Čestmír Kubáček 13.01.2018, 13:15
........... a pokud chcete IP44 tak i 2 rám umí (nejsem sijistý 3 rámečkem)
Kdybyste četl předchozí diskusní příspěvky, zjistil byste, že nechce ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana