Jakou funkci má proudový chránič v případě ochrany svítidla třídy II.?
Maroš Klein:
Čl. 415.1.1. :)
Je to veľmi nešťastný článok, hlavne vo vzťahu k základnej ochrane.
Mne hovorí o tom, že môj život má za chráničom vyššiu hodnotu ako pred ním.
S tým sa ja nikdy nezmierim, a v tomto konkrétnom prípade bude pre mňa toto odporúčanie normy nezáväzné tak, ako ešte žiadne iné.
Pozrite si tiež svoju informatívnu prílohu v čl. NC 1.1.3, a), ktorá vás informuje ako sa máte správať pri dotyku nebezpečných živých častí. O chrániči ani muk.
Pri hodnotách odporu ľudského tela ktorý je v NC odhadovaný na 1750Ω (130mA), by v článku 415.1.1 spokojne pri základnej ochrane obstál aj chránič 100mA.
V NC 1.1.3 v druhej odrážke je síce neurčito uvedené „nižší, než je proud způsobující úraz“, ale je tým prúdom vzhľadom na bezpečné prúdy tých 130mA?
Sme tu na odbornom fóre a ja nemám nič proti článkom noriem.
Snažím sa však v čo najväčšom rozsahu používať vlastný rozum a predstavivosť. Slepá citácia článkov k žiadnej novele neprispeje, a tu sa v tomto článku priam žiada.
Navyše tu máte jasný rozpor medzi čl. 415.1.1 a čl. NC 1.1.3.
Čo myslíte v Čechách podľa vlastného názoru?
Je lepšie tento článok doplniť, vynechať z neho tú základnú ochranu, alebo pri ochrane ľudského života viac používať rozum vo vzťahu k iným článkom?
Jiří Kubík:
Jak už tady padlo - vy vůbec neodpovídáte na otázky, které se vám nehodí.
Upřesním můj návrh - zkuste sjednat nápravu přes nějakého vašeho oblíbeného
poslance Evropského parlamentu.
Je jich tam dost, nepředřou se a na vymýšlení blbostí jsou fenoméni.
Můžete mu pomoci s návrhem a třeba to hodí i nějaké Euro.
Obávám se ale, že elektrikářská Evropa vaši snahu neocení a dokonce byste mohl
být považován za (mírně řečeno) podivína.
:)
Petr Liskar:
Z důvodu snížení hluku doporučuji používat hrách vařený.
Maroš Klein:
Citace: Jiří Kubík 03.01.2018, 11:51
Jak...
Citace: Petr Liskar 03.01.2018, 11:58
Z ...
Vy dvaja požiadavke na chránič práve v hodnote 30mA v čl. 415.1.1 rozumiete tak, že Un230V / 1750Ω podľa NC = maximálne 30mA?
Ak je pre vás čl. normy viac ako Ohmov zákon, nechajte myslieť iných za seba aj naďalej. Hoci aj v únii, ale potom nekomentujte.
----
Možno by sa nejaký člen únie súdnych znalcov odvážil oprieť o čl. 415.1., a zdôvodniť, že pri pitve zistené poškodenie orgánov veľkosťou prúdu okolo 130mA musí byť podľa čl. 415.1.1. za chráničom chybou lekárov, a pred ním chybou postihnutého.
Ja teda nie. :)
Pavel Horský:
A víte, že mě ty vaše kydy už ale vůbec nebaví?
Za 1. píšete blbosti a za 2. chybujete v gramatice a to tak, že když si k těm chybám přičtu slověnštinu, je to pak někdy po vás přímo nečitelné. Bohužel. :-[
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana