Jakou funkci má proudový chránič v případě ochrany svítidla třídy II.?

<< < (4/20) > >>

Jiří Kubík:
Zřejmě jste to špatně pochopil.
My se bavíme o živých částech el. zařízení bez potenciálu proti zemi.
To bez potenciálu nepitvat.

Maroš Klein:
Citace: Jiří Kubík  28.12.2017, 16:26

Skoro všude.
Vodič N, vodiče v instalaci za vypnutým vypínačem atd.,  příkladů je spousta.
Dokonce i nezapojený kabel.
Vyletěl jsem na to před dávnými lety při první zkoušce dle vyhl.50.
Byl jsem poslán studovat názvosloví.
Doporučuji.

:)

:) :) :)
V princípe mám síce pri vodičoch tiež radšej označenie „pracovný“,  ale už vám rozumiem a v pojme živých častí s vami samozrejme súhlasím. PEN je v tomto poňatí pokiaľ viem výnimkou.
Nezapojený kábel, alebo nezapojená živá časť by už ale bola polemika zrelá akurát tak na trucdebatu. :)
Citace: Jiří Kubík  28.12.2017, 17:38

To bez potenciálu nepitvat.

V presnom názvosloví to už nejaký ten rozdiel bude. :)

Citace: Radim Strycharski  28.12.2017, 14:53

Je nutno zdůraznit, že jde o ochranu doplňkovou a nemá tedy smysl se bavit o nějakých ochranách za normálního provozu nebo ochranách při poruše.

Súhlasím, iba by som podotkol, že podľa 4-41 normálne podmienky nie je to isté ako normálny priestor.
Predpokladám, že ste „normálním provozem“ myslel normálny priestor.

Jiří Kubík:
Tenkrát a myslím, že i dnes platí že - viz příl.

Zkušební pan ing. si na mně smlsnul s tím slovem určená k tomu...

PS:
Tenkrát to byl samozřejmě soudruh ing.
Kdybych mu řekl pane, letěl bych i bez otázky.

:)

Miroslav Hlaváč:
To: Maroš Klain:
citace:
Vybavenie chrániča nemôžete v žiadnom prípade spájať so samotným dotykom živej časti, ale vždy iba s prvou poruchou. Alebo inak, chránič nie je konštruovaný na vybavenie dotykom živej časti bez vodiča PE.
Na vybavenie chrániča v dôsledku unikajúceho prúdu je určený výhradne vodič PE, určite nie prúdová cesta spôsobená dotykom. Tá v normálnych podmienkach vznikne až pri poruche, napríklad počas dotyku s neživou časťou, je len paralelná a prúdovo neodhadnuteľná .

Pokud se podle vás dotknu živé části například při výměně žárovky a svedu proud větší než 30mA do země podle vás chránič nevybaví?

Musím se tedy podle vás dotknout zároveň vodiče PE který tam není zapojen a je chován pod krytem?

Prosím zopakujte si důkladně funkci proudového chrániče např zde:

http://elektrika.cz/data/clanky/zdroje-schrack-princip-funkce-proudoveho-chranice

Nebo u vás na Slovensku to má nějaké , ,špecifiká,, ?

Oliver Mička:
Citace: Jirka84  27.12.2017, 09:53

Chci na obvod chráněný proudových chráničem připojit svítidlo třídy II. S přívodem bez zeleno/žlutého ochranného vodiče. Jak bude v takovém případě fungovat proudových chránič když nemá kudy uniknout poruchový proud?

(Do: Chci poradit za proudovym chráničem chci zapojit světlo je plastové ip44 bez připojení zž bude mi fungovat fi když zž nebude mít připojen ? Bude fi met stejnou funkci?)

Ano bude. Kabel prírodný väčšinou je 3C kde je aj Z/Ž takže napr pri poruche samotného prírodného káblu musi zareagovať.
Aj bez Z/Ž sa uzavre obvod pri poruche alebo náhodnom dotyku živej časti voči zemi na čo by mal chránič zareagovať. Samozrejme okolne podmienky môžu byť rozmanité ( miesto dotyku, odpor tela, odpor zeme atd..) preto nie je v tomto prípade zaručene jeho vypnutie! Ale ešte som sa nestretol s tym že by pri dotyku chránič nevybavil ( sam som otestoval nechcené chránič cez seba na dost suchej zemi a vybavil )
Citace: Maroš Klein  28.12.2017, 14:12

Tu sa človek dozvie veci... ;)
Vybavenie chrániča nemôžete v žiadnom prípade spájať so samotným dotykom živej časti, ale vždy iba s prvou poruchou. Alebo inak, chránič nie je konštruovaný na vybavenie dotykom živej časti bez vodiča PE.
Na vybavenie chrániča v dôsledku unikajúceho prúdu je určený výhradne vodič PE, určite nie prúdová cesta spôsobená dotykom. Tá v normálnych podmienkach vznikne až pri poruche, napríklad počas dotyku s neživou časťou, je len paralelná a prúdovo neodhadnuteľná .
„Bezpečný dotyk“ živej časti je závislý predovšetkým na čase poskytnutom chráničom ako uviedol p. Hugo K. Norma vyžaduje 0,2s, bežne sa nameria okolo 0,02s. Verím že do 0,2s sa v bežných podmienkach dostane aj istič.

Tuto by som bol opatrni s názvoslovami.. . ::)
Práveže už z princípu prudového chranica vyplýva to že musí vypnúť aj pri náhodnom dotyku kedy sa obvod uzavrie voči zemi. Nie len voči PE vodiča..

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana