Jak se před revolucí jistilo a dimenzovalo vedení?
Autorský článek:
Jak jsme uvažovali jištění a dimenzování v době logaritmických pravítek a prvních kalkulaček? Tehdy si elektrotechnik vystačil s několika tabulkami a zdravým rozumem. Dnes nosíme přesné výpočty "po kapsách" a zdravé úsudky často odmítáme. Jak se tato problematika řešila tehdy? A jak dnes? Určitě nebude překvapením, že fyzikální zákony jsou stále stejné a podobnost s dnešními postupy není čistě náhodná. Jen máme jiné možnosti jak se výsledkům dopracovat. Jak to vidíte s odstupem času vy, praktici?
Zdroj: zde...
Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?
Pavel Horský:
Před revolucí vše jistili soudruzi a běda jak se snažil někdo něco dimenzovat jinak než chtěli oni :D :D Ostatně, doba se pomalu vrací. Pan "Bureš", estébácké prase nám ještě ukáže, jak se správně dělá normalizace ;) :D
František Janeček:
Citace: Pavel Horský 23.12.2017, 09:46
Před revolucí vše jistili soudruzi a běda jak se snažil někdo něco dimenzovat jinak než chtěli oni :D :D Ostatně, doba se pomalu vrací. Pan "Bureš", estébácké prase nám ještě ukáže, jak se správně dělá normalizace ;) :D
Já blázen jsem myslel, že jsem tu na odborném fóru.Holt myslet znamená ho*no vědět. :)
Zdeněk Friedrich:
S dimenzováním a jištěním dle ČSN 34 1020 to bylo všelijaké. S dostupnými měřicími přístroji Mášova souprava, QU 130 se toho na nízkých impedancích moc nenaměřilo a v jednodušších obvodech se to posuzovalo spíše citem a zkušeností. Např. souprava QU 130, kterou jsem měl k dispozici, (zmenšená mášovka) jako v té době nejmodernější dostupný měřák, byly 2 ohmy na stupnici (Ω1) cca na 4mm viz foto a do revize se psal jakýsi odhad.
František Šohajda:
Ještě dnes, když mě zavolá babička do svého domku že jí nejde zásuvka a světlo vidím
pojistky jak na fázi tak na neutrálním (dnešním N)....
Musí to být tak hodně roků, pořád to šlape. Je fakt že to někdy kope ale staří lidé mají upracované ruce a tak brnění moc necítí! :-\
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana