Jaké jsou předepsané vzdálenosti mezi silovými a sdělovacími rozvody?

(1/2) > >>

Jiří Bartoš:
V souvislosti s mým dotazem na téma slaboproud/silnoproud, který již byl dostatečně zodpovězen, bych se ještě rád zeptal, jaké jsou předepsané vzdálenosti mezi silovými a sdělovacím rozvody ve vnitřních rozvodech.

Pro ty, co mají chuť mi odpovědět "co se hrabeš do elektriky, ne abys do toho vůbec šahal, zavolej si odborníka",  sděluji, že když na to přijde, tak zvonek či síťový kabel k počítači si podle mého názoru namontovat mohu.

Řekl bych, že tuto problematiku řeší norma s názvem něco jako Prostorové uspořádání sítí technického vybavení. Pokud si dobře vzpomínám, literatura tvrdí, že do nějaké délky (snad 100 m) by ve vnitřních rozvodech vůbec nevadilo, kdyby to bylo vedeno souběžně. Jaký je váš názor, odborníci i jiní čtenáři této diskuse? A existují na to nějaké montážní zóny jako u "silnoproudu"?

Napadají mě tyto reálně možné druhy sdělovacích kabelů:
1) vedení ke zvonku (to je nějakých 24 V nebo tak nějak, teď to není podstatné)
2) koaxiál od antény
3) telefonní kabely (od účastnického rozvaděče k telefonní zásuvce)
4) síťový kabel spojující počítače (tzv. UTP)

V obdobných případech jsou stanoveny minimální vzdálenosti při souběhu a křížení. Poměrně těsnému křížení (se vzdáleností maximálně v řádu několika centimetrů) se ale asi v tomto případě patrně vyhnout nedá.

Milan Selezan:
Na čo sa tu pýtate, bolo už viackrát uvedené, stačí si dať na tomto portály to  vyhľadať. Ale k tomu ,  aby ste bol v obraze, ČSN 736005    rieši priestorové usporiadanie inžinierských sieti uložených vo výkope pri súbehu aj pri križovaní (nielen EL aj ostatné). Ďalej ČSN 33 2000-5-52 rieši vnútorné inštalácie silnoprúd a oznamovacie vedenia pozri Článek v rubrice: Teorie elektro 31.5.2004 Vladimír Brom  a pre informačnú techniku to rieši ČSN EN 50174-2, pozri  Článek v rubrice: Slaboproud a legislativa 14.5.2003 Radomír Kaisler.

Jiří Bartoš:
Díky, budu hledat a snad najdu.

Jiří Bartoš:
Asi hledám špatně, můžete mně prosím poradit?

V rubrice teorie jsou nejstarší příspěvky z července 2004.

P. S. Měl jsem tedy na mysli hlavně vnitřní rozvody.

Petr Doležal:
Nehledejte jen v diskusi, ale i z hlavní stránky "v textech" . Tam jsou totiž odkazy i na články.  ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana