Co by měl vědět laik, pokud si doma připojuje nějakou provizorku?

<< < (2/4) > >>

Maroš Klein:
Citace: Marian Hanzalík  23.11.2017, 10:46

Znamená to, že ako laik si doma nemožem zapojit spotrebič cez predlžovačku, ani pokial to výrobca spotrebiča nezakazuje v návode?

Môžte.
Nezriaďujete pritom ale nič, je to obsluha.

Jan Franěk:
Myslím že je zde rozpor mezi výrazy z článku kde se píše o prozatímním zařízení a nadpisem, kde mluvíme o provizorním zařízení.
Co se týká prozatimních zařízení, tak na mnoho z nich máme i samostatné normy. Třeba film a divadlo, výstavní stánky a podobně.
Pak definujme co je to provizorní řešení. Podle mne nesmí být bezpečnost snížena ani na malou dobu, tedy i provizorní řešení musí splňovat nějaké předpisy a dostaneme se tak k dočasnému, tedy prozatimnímu zařízení.

Podle mne je provizorní řešení kdejakej bastl laika, který s tím že všemu rozumí když udrží kleště a šroubovák v ruce, začne cokoliv na své instalaci tvořit bez znalosti základních předpisů a norem.  Provizorní je to do té doby, než to
a) přestane fungovat
b) způsobý problémy, třeba zahoření nebo přímo požár
c) někoho nakope
d) někoho zabije

Když si navíc uvědomíme že prozatimní zařízení má zkráccené lhůty na revizní prohlídky (proč asi),  tak většina dočastných bastlů (myšleno provizorní navěky) zůstane RT utajena až do projevení problémů a-d.

Autorský článek:
Prozatimní elektrická zařízení v průmyslu musí být pod drobnohledem
    Dočasná, prozatimní zařízení v soukromé bytové výstavbě jsou již jakýmsi tradičním národním koloritem. Tedy i přes to, jak terminologii vysvětluje v následné diskusi Jan Franěk. V průmyslových objektech se situace podstatně liší. Jde sice stále o bezpečnost, ale také více o peníze! Pokud pomineme výpadek výroby vlivem prozatimního elektrického zařízení, tak ještě uvažujme možný úraz a z toho vyplývající finanční následky. Kdy se nejčastěji přistupuje v takových objektech k prozatimním řešením?
    Zdroj: zde...

Co pozitivního a konstruktivníh o byste doplnili k této informaci?

Jan Bocek:
Je to dobré téma.
Dobré téma k opakování.

Jenže se občas ztrácí rozlišovací schopnost, co je to pevná instalace a co je to provizorka.
Nedávno jsem zahájil PR v jedné firmě, která se narodila na zelené louce před osmi léty. Nová továrna. Překvapilo mne při první prohlídce množství provizorek. Odpovědná osoba za elektrické zařízení mi odpověděla, že to "ajtaci" zde tahají nějaké signály. Ale to byly samé prodloužení LYSem se zásuvkových obvodů 230 V AC pro napájení PC, PLC a jiných "pultů" a kamer. Nějak nemohl pochopit, že mu pěkně zaneřádili elektrické rozvody, které vůbec nejsou pod drobnohledem, natož pod nějakou kontrolu správné montáže a výchozích revizí. A vše bez dokumentace... ..a to si ten hlavní elektrikář myslel, že při následné revizi nebude žádná závada. Prozatimní EZ jsem našel v každém pátém rozvaděči bez zaevidování, bez dokumentace a u mnohých bezpečnostní závady i pro údržbu. 

Provizorky měly velkou vážnost již před padesáti léty. A byly opravdu pod drobnohledem. Knihu provizorek chtěl obvykle první vidět inspektor STD při kontrole

Autorský článek:
Co vědět k prozatimním zařízením?
    Které předpisy rozdělují problematiku prozatimních elektrických zařízení?
Za bezpečný stav prozatímního elektrického zařízení od jeho zřízení do jeho odstranění zodpovídá pověřená osoba odpovědná za elektrické zařízení (ČSN EN 50110-1 ed. 3).
Co vše lze za prozatímní elektrické zařízení považovat? Kde se taková zařízení nesmějí zřizovat? Montáž prozatímního elektric­kého zařízení smí provádět podle platné dokumentace jen osoby s odpovídající kvalifikací. Jaké je ve skutečnosti praktické využití prozatímních zařízení ...
    Zdroj: zde...

Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?
    Co vědět k prozatimním zařízením?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana