Je modifikace výrobních linek v průmyslu legální?
Tomáš Hradecký:
stroj případně strojní zařízení se vyrobí na základě požadavku zákazníka ale pak se na většině strojů dělají rúzné úpravy ,které prostě souvisí například se změnou technologie a s tím samozřejmě vznikne požadavek na úpravu zařízení . Pokud upravím mechanickou část tak tím je třeba doplnit , případně odebrat různé snímače , které byly nebo budou potřeba ke správné funkci stroje . S tím souvisí i softwarová úprava . Samozřejmostí je vše zanést do schémat . Co se týče bezpěčnostních okruhů stroje , jako jsou bezpečnostní závory , ty by samozřejmě měly zustat funční i po úpravě stroje , stejně tak bezpečnostní spínače krytů a dveří stroje , není určitě přípustné udělat modifikaci , např. vložit do linky část novou a nedoplnit ji Stop tlačítkem a zakrytovat krytem s bezpečnostním spínačem .
Jan Bocek:
Tak to nejde provádět. Je to klasický příklad z běžné praxe,
kdy se dostáváme na tenký led.
Neznalost zákonů ale nikoho neomlouvá.
Technik nebo technolog linky, pracoviště zpracuje písemně zadání.
Vypracuje se základní schéma silového a ovládacího obvodu
Z toho vznikne kinematické schéma navěšené elektriky a
umístění ovládacích prvků.
Pokud do toho mluví PA nebo PC, je nutno připravit SW změny
Tak a to máme přípravu včetně analýzy rizika.
Nastává fáze realizace, zkoušení a odlaďování a testy,
upravíme dokumentaci podle skutečného stavu,
porovnáme s ČSN EN 60204-1 a dalšími EN, zdá jsme vše udělali dobře
provedeme kontrolu se zápisem podle NV 378/2008 Sb.
a vypracujeme STW nebo MPBP ( bez toho by to bezpečák neměl pustit do zkušebního provozu) A samozřejmě výchozí revize EZ.
A na závěr budeme strojní zařízení jako výrobce legalizovat,
neboli certifikovat. A vystavíme dokumentaci a prohlášení o shodě, kterou podepíše
statutární osoba firmy.
Ten závěr je nejtěžší, protože musíte znát zásady, normy a implementace pro bezpečnostní řídící systémy pro strojní zařízení. Musíte dokázat, že to řešení je bezpečné a že celé strojní zařízení je bezpečné. Někdy je to náročný proces na znalosti legislativy a norem a také o zkušenostech. Obvykle se to dělá externě.
P.S. Bez toho procesu legalizace jdete do rizika. Pokud to upravíte a přesto, že to bude fungovat, tak na příklad při úrazu inspektor prohlásí, že stroj není bezpečný a předává to ČOI. Firma obvykle zaplatí pokutu a je jen otázkou jak si to vyřídí se zaměstnancem.
(Třeba do výše 4 měsíčního platu)
Miroš Jan:
Citace: Tomáš Hradecký 22.11.2017, 21:03
Stop tlačítkem
Ach jo. :(
Kdy se už konečně naučíme, používat správnou terminologii?
Asi nikdy. (zle)
OVLADAČ NOUZOVÉHO VYPNUTÍ! :)
PanLukas:
(poklona) , pracoval jsem již ve více firmách na uvedené pozici (provozní elektromontér, elektrotechnik údržby...) a v každé firmě po mě úpravy linek vyžadovaly - v různém rozsahu - mám pocit, že je to dnes běžná praxe a jak již bylo uvedeno, s neustále rostoucí technologií a měnícími se požadavky zákazníka, to dnes ani nijak nejde.
Mám pocit, že skoro každé vedení firem a i technici ve firmách nejsou obeznámeni o tom, co je při úpravě linky potřeba dodržet a tím pádem je z mého pohledu pro zaměstnance těchto profesí těžké pracovat "jak se má" a zároveň splnit požadavky zaměstnavatele ...
Jan Bocek:
V každé firmě musí být pro každé elektrické zařízení určena osoba odpovědná za elektrické zařízení.
Také záleží na tom, zdá jste vy tou pověřenou osobou odpovědnou za elektrické zařízení
s konečnou odpovědností za stav a provoz elektrického zařízení.
Provozní elektrikář je osoba znalá v elektrotechnic e s odpovídajícím vzděláním,
znalostmi, a zkušenostmi, umožňující ji vyvarovat se nebezpečí
a vyhodnotit rizika, která elektřina může vytvořit.
Při práci na elektrickém zařízení se máte také řídit podmínkami stanovenými ČSN EN 50110-1 ed. 3
Technické řešení je jedná stránka věcí, ale bezpečnost a legislativa je druhou stránkou věcí. Diskutujte o pracovním postupu se svým nadřízeným a bezpečnostním technikem.
P.S. Při revizi v jedné firmě, kde bylo hodně linek a technologie dělali mnohé up-grade strojů a technického zařízení. Měli tam šikovného technika a šikovného elektrikáře. Nasazovali PA a PLC na každém kroku. Mělo to ale jednu vadu. Skoro nic nebylo řádně dokumentováno. Způsob instalace byl také katastrofální, žádné označování vodičů, svorkovnic, ovládacích prvků.
V prvním roce jsem psal do revizních zpráv jen závady. Moc to nepomohlo. V dalším kole jsem začal upozorňovat na porušování zákonů a některá zařízení jsem označil jako nebezpečná a neschopna provozu. A ve firmě měli bezpečnostní audit a auditor si toho všiml...a najednou se začala doplňovat dokumentace podle skutečného stavu, inventury veškerého technického zařízení a jejich náležitosti ( 50% strojů bez návodu, bez řádné dokumentace a bez certifikace). To byl výsledek této partizánské činnosti. Dnes nejdříve musí být výkresy a potom realizace. Vyměnili také mistra elektroúdržby. Ten starý mistr mi vždy říkal, pište si tam co chcete, všichni chtějí stejně jen ten papír. Jenže revizní technik musí postupovat podle zákonů a norem a ne podle chtění z titulu mocí. To je skrytá vždy zákeřnost. Mladí tomu říkají "Sarx"
Citace: PanLukas 24.11.2017, 17:03
(poklona) , pracoval jsem již ve více firmách na uvedené pozici (provozní elektromontér, elektrotechnik údržby...) a v každé firmě po mě úpravy linek vyžadovaly - v různém rozsahu - mám pocit, že je to dnes běžná praxe a jak již bylo uvedeno, s neustále rostoucí technologií a měnícími se požadavky zákazníka, to dnes ani nijak nejde.
Ale jde, jen je potřebné zvolit vhodný postup. Na začátku vždy musí být projekt, pak je realizace a následuje zdokumentování a legalizace.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana