Je možné umístit rozvaděč v BE2N1?

<< < (2/5) > >>

Miroslav Revús:
STN 33 2000-5-51:2010, tabuľka NZA.1 pre VV BE2-N1 (predpokladám, že v ČSN to bude rovnaké):

Hlavné rozvádzače sú v týchto priestoroch zakázané.

Podružné rozvádzače, ak ich nemožno umiestniť mimo týchto priestorov,
musia byť umiestnené tak, aby nemohli byť zasypané (ani čiastočne)
horľavými látkami a aby bol pred nimi vždy zachovaný
predpísaný manipulačný priestor.

Prednostne sa majú používať nástenné rozvádzače s krytím aspoň IP43.
Skriňové rozvádzače s krytím aspoň IP4X musia byť osadené na nehorľavých základoch
s výškou aspoň 10 cm

Zdeněk Friedrich:
V naší ČSN 33 2000-5-51 ed.3 se nepíše přímo o rozvaděčích, je zde ale odkaz na ČSN 33 2000-4-482. Čl. 1.6, byl již citován tak nevím o čem je ještě řeč. :-[

J Lhava:
Ještě v podstatě to samé řeší i ČSN 33 2000-4-42 ed. 2
Citace

422.3 Prostory s nebezpečím požáru v důsledku zpracovávaných nebo skladovaných hmot
422.3.10 Obvody napájející nebo procházející prostory s vnějším vlivem BE2 musí být chráněny před přetíženími a zkratovými proudy ochrannými přístroji umístěnými na straně zdroje vně těchto prostorů. Obvody začínající uvnitř těchto prostorů musí být chráněny před nadproudy ochrannými přístroji na svém začátku.

Jan Bocek:
Citace: Vít Nekula  14.11.2017, 11:54

Mám prostor s pilou, takže prostředí BE2N1. Na zeď potřebuji připevnit rozvaděč, kde bude nějaký jistič, stykač a asi trafo na 24VAC. Předpokládám, že tento rozvaděč bude mít krytí min IP5X (dle normy ČSN 33 2000-4-482.1.3). Revizní technik mi tvrdí, že v takovém prostředí NESMÍM použít žádný poddružný rozvaděč. Dle mého názoru, pokud dodržím dané krytí, tak s tím nebude problém. Na čí straně je pravda?

Jaké mohou být důvody pro umístění mimo ten uvedený prostor?
Jako odpovědná osoba za provoz elektrického zařízení jsem nikdy nedovolil instalovat spínací prvky nebo jistící prvky do prostoru s vlivem BE a to s jakýmkoliv sufixem.  Rovněž takové elektrické zařízení nedovolím instalovat do žádné zóny. vše to souvisí s bezpečnosti, takže nemíním o tom diskutovat.

Názor můžete mít, ale předložím vám několik zákonů i norem, které říkají a doporučují něco jiného. Myslíte, že je moudré nedodržovat zákony?

Jan Franěk:
Žasnu kolegové.

Jsem přesvědčen o tom, že čteme ve vložených článcích norem to samé. Jen tazatel furt pravej opak. Jak je to možné?   :-\ 

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana