Je možné nastavit vodič prodlužovacím kabelem pro připojení sporáku?
Tomas Veverka:
ako tak znovu citam, asi beriem spat svoj prispevok vyssie kde radim svojpomocne zapojenie - ked clovek nikdy nevidel wago svorku, tak radsej neriskovat. vypalena kuchyna bude stat 6 cifernu sumu. elektriakr asi len 3 cifernu, a to nie je poovica, ale stovky az tisicnasobny rozdiel.
zvysok ale plati, predlzovacky su 10A a 16A, a divim sa, ze nie su aj 6A. A vzdy je to napisane, sice takmer neviditelnym pismom, na zastrcke, kde su vidlice.
Jan Bocek:
Na prodlužovacích přívodech je kromě výkonu na příklad 2300 W uveden také proud 10A/230V a také průřez vodiče 1 mm2
Navíc prodlužovací přívody jsou určeny k provizorní elektrické instalaci a ne k trvalé instalaci.
Pokud má nový sporák vyvedený pevně připojený kabel se zastrčkou 16A/250V, je nutné jej zasunout do zásuvky 16A/250V.
Zásuvka je dimenzována na trvalé použití, kdežto prodlužovací přívod jen na provizorní instalaci.
Anebo jej připojit napevno stejně, jako byl starý sporák.
Odpadne jedno zásuvkové spojení.
Dále je třeba potvrdit záruční list odborně znalou osobou s oprávněním.
Prostě sporák bude připojený vodičem 3x2,5 mm2 a je zbytečné o tom "špekulovať".
Tomas Veverka:
Ide totiz o toto:
raz som potreboval zapojit svetlo do siete, ale nevedel som ze to svetlo pride s trozilovy kablom odrezanym, myslel som ze tam bude normalna zastrcka. Tak ono logika vravi, ze hnedy na nedy, modry na modry a zz na zz, omotat to kvalitnou paskou a hotovo.
Aj som tak urobil, s rizikom ze urobim chybu, no neurobil som.
Ale ked sa nad tym zamyslam, je to dost divne niekomu radit, lebo.. no nie je to sranda.. vela veci vyzera byt banalnych, a aj su, ale ak sa niekto pomyli, a dopadne to zle.. uz sa to asi na fore nikto nedozvie, mozno z TV novin, ale bude to blbe.
Uz len preto, ze ten trojzilovy kabel zo steny moze mat ine farby, inak o elektrikar zapojil atd, len tipujem divoko - a odpali vam to novy sporak.. a to fakt nastve...
Clovek naberie sebavedomie, ale to nestaci..
Bola by to sranda, keby sa da nebezpecenstvo uplne odizolovat, ale to je mimo realitu.
Takze nechcem radit, navod sa da najst , asi aj v manualy uplne vazne, musi tam byt...
Ale je to take, no... ale nic proti VAM OSOBNE... len ma v inej teme nastvali odbornici, tak som bol ironicky, ale nie je to rada "odviruj si PC antivirom" ale "zapoj kabel ktory ta moze zabit alebo podpalit" a to je fakt rozdiel... mozno osobne elektrikar ukaze co a ako a da ti rozhresenie to urobit, ale na INTERNETE je to asi fakt nebezpecne a ina liga...
aj preto, ze potom pride iny clovek, napr 15 rocny chalan a bude chciet napodobnit nieco o zapojeni a urobi chybu..
ked i ten isty napad/navod najde na inej WWW, tak budis, nebude to chyba fora aspon...
Jiří Schwarz:
Citace: Tomas Veverka 12.11.2017, 20:47
CYKY-J 3x2,5 na sporak, nic menej.
...
Pokud to bude "na zásuvku", tak CYKY rozhodně NE!
Pokud to bude "na svorky", i tam by mělo platit, že u spotřebičů, se kterými je nutné občas manipulovat (posunout kvůli úklidu,...) by měl být poddajný přívod kabelem s "licnou". PVC bych tam asi nedal, gumě vadí "mastnota", takže spíše H05RN-F.
A "čokoláda" na spojení vodiče s pevným jádrem a "licny" také už je "historicky " překonána, jsou lepší možnosti
Ale to jsou zásady, které by "slušný elektrikář" měl znát.
Tomas Veverka:
nj, dik za opravu. je tam viac premennych, ako by sa na prvy pohlad zdalo.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana