Lze vést prodlužovací kabel po kovovém zábradlí?
Alena Hrabovská:
V bytovém domě soused vede běžný prodlužovací kabel ze svého bytu nejdříve po fasádě, kde na něj prší, působí mráz apod., pak oknem na společnou chodbu, kde ho má omotaný kolem kovového zábradlí ze třetího patra až do svého sklepa. Takto to má už skoro rok. Chtěla bych se zeptat, jestli tím porušuje nějaká bezpečnostní pravidla a jestli hrozí úraz el. proudem (podle mě riziko probíjení, poškození izolace, mám děti a pochopitelně strach z úrazu). Jak bych měla postupovat a na jakou normu o elektřině se mám odkázat, pokud s ním není možná domluva a kabel nechce odstranit? Je povolené takto vést elektřinu? Kabel není vedený v žádné chráničce.
Jan Franěk:
Chápu vaši starost a je velmi oprávněná. Prodlužovací přívody nejsou žádnou náhradou pevných rozvodů.
Navíc jejich použití vámi popsaným způsobem je velmi sobecké a nebezpečné vůči ostatním nájemníkům. Nutno dodat že bude i velmi záležet na použitém prodlužovacím přívodu. Nejhůž na tom jsou nejlevnější plastové kabely, které velmi brzo a velmi snadno popraskají a pak není problém sáhnout si na nebezpečnou živou část. Gumové kabely jsou na tom o poznání lépe, ale zde záleží na jejich stáří.
Pokud nepomáhá osobní domluva, pokračujte informováním majitele či provozovatele objektu s tím, že za to nese odpovědnost i on pokud to neřeší. Doporučuji tu stížnost zaslat doporučeně a mít v záloze kopii, aby nebylo možno tvrdit že o tom nic nevědí.
Patrik Mlynar:
S elektro normami to ma len okrajovy suvis. Informujte spravcu objektu (bytove druzstvo a pod) o nepovolenom zasahu v spolocnych priestoroch. To zakazuje kazdy domovy poriadok. Kabel sa moze tiez zahadne a necakane poskodit, najlepsie o druhej rano, nie je to ale praca pre laika, vzhladom na riziko urazu.
Jirka Š. Svejkovský:
Nezapomínejme, že co se nachází ve společných prostorách, podléhá revizním lhůtám. Minimálně bych po sousedovi chtěl každých půl roku revizi prodlužovacího přívodu dle ČSN 33 1600 ed. 2.
Michal Šenkýř:
Jednou jsem viděl něco podobného. Ale prodlužovák fungoval jako přívod ze sklepa,kde jeden nájemník odebíral ze společného rozvodu pro sebe,aby ušetřil. Máte ve sklepích elektrické rozvody? Třeba jen světlo? Jinak to,co píší kolegové výše.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana