Je v pořádku v instalaci TN-S propojení kontaktu zásuvky PE a N?
ACEOF ACES:
Citace: Stanislav_R 05.11.2017, 22:13
Chtěl bych se zde informovat na správnost zapojení elektroinstala ce v našem na půl zrekonstruovan ém bytě.
Během minulého roku došlo v bytě k rekonstrukci kuchyně a s tím spojeného překopáni jednofázové elektroinstala ce na 3-fázovou.
Aktuálně do jističové skříně přichází L1, L2, L3, PE, N.
Co mě přesně zajímá a není mi zcela jasné je jak elektrikář zapojil stare rozvody TN-C na nové přívodní rozvody TN-S.
Konkrétně mi jde o to, že staré světelné a zásuvkové okruhy používají vodiče L1,L2 + PE. Následně jsou staré zásuvky zapojeny starým způsobem , ,fáze na levé zdířce a zemnící kolík a pravá zdířka jsou společně propojeny vodičem PE.
Je toto zapojení správné a bezpečné?
...
Podle mého názoru, jestliže v tomto případě nemá vodič PE průřez 10mm2 v mědi nebo 16mm2 v hliníku, tak to není ani správné ani bezpečné.
Jiří Schwarz:
Kolego "ACESi", nedělej v tom zmatek.
Ten požadavek není standardně pro vodič PE, ale PEN.
Fuk Tomáš:
Citace: Jiří Schwarz 06.11.2017, 09:52
Kolego "ACESi", nedělej v tom zmatek.
Ten požadavek není standardně pro vodič PE, ale PEN.
To je sice pravda, ale ten dotyčný vodič v tuto chvíli v této instalaci plní funkci PEN (jsou na něj napojeny staré obvody TNC), odtud požadavek na větší průřez.
Jan Bocek:
Citace: Stanislav_R 05.11.2017, 22:13
Chtěl bych se zde informovat na správnost zapojení elektroinstala ce v našem na půl zrekonstruovan ém bytě.
Během minulého roku došlo v bytě k rekonstrukci kuchyně a s tím spojeného překopáni jednofázové elektroinstala ce na 3-fázovou.
Aktuálně do jističové skříně přichází L1, L2, L3, PE, N.
Co mě přesně zajímá a není mi zcela jasné je jak elektrikář zapojil stare rozvody TN-C na nové přívodní rozvody TN-S.
Konkrétně mi jde o to, že staré světelné a zásuvkové okruhy používají vodiče L1,L2 + PEN. Následně jsou staré zásuvky zapojeny starým způsobem , ,fáze na levé zdířce a zemnící kolík a pravá zdířka jsou společně propojeny vodičem PEN.
Je toto zapojení správné a bezpečné?
Omlouvám se za případné nesrovnalosti nejsem elektrikář jen se okrajové o toto téma zajímám a proto jsem dospěl k tomuto dotazu na práci elektrikáře u nás v bytě.
Info k fotografii (první 4 jističe jsou pro nově zrekonstruovan ou kuchyň zbytek za chráničem je pro staré rozvody)
"Co mě přesně zajímá a není mi zcela jasné je jak elektrikář zapojil stare rozvody TN-C na nové přívodní rozvody TN-S. "
Jenže z té fotky to také moc nepoznáme. Marně hledám to místo rozdělení, kdy z PEN se stane PE a N. Za místem rozdělení nesmí být PE a N spojeny.
Jako elektrikář, který by to měl zkontrolovat bych potřeboval schéma zapojení. Pokud není, tak bych jej musel nakreslit. Proto je důležité označení konců vodičů návlečkami a popisem kam to vede. Jako revizní technik odmítám tyto prasárny revidovat i kdyby jste platil zlatem
U této kombinace TNC/TNS se dělají obvykle chyby v zapojení a pak elektrická instalace nemusí být bezpečná. Také nápad s centrálním proudových chráničem není ten nejlepší.
O ostatních kvalifikacích "instalátora" již psali kolegové.
Juraj Rojko:
Citace: Fuk Tomáš 06.11.2017, 10:07
To je sice pravda, ale ten dotyčný vodič v tuto chvíli v této instalaci plní funkci PEN (jsou na něj napojeny staré obvody TNC), odtud požadavek na větší průřez.
A pro nové obvody současně plní funkci PE! Bod rozdělení je zřejmě na druhém konci přívodního kabelu. Dle mého názoru nejnebezpečněj ší možná kombinace. Při poruše na přívodním PE/PEN zůstanou nové zásuvky funkční a přitom se na kolíku objeví fázové napětí obcházející chrániče přes spotřebiče v staré části instalace.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana