Je v pořádku v instalaci TN-S propojení kontaktu zásuvky PE a N?

<< < (5/8) > >>

Radek Červený:
Jak už psali kolegové, ten rozvaděč je šílený bastl. Nebudu se opakovat v tom, co psal kolega Franěk, ale jestli bych za něco sekal pracky, tak to je propojovací fázový hřeben bez bočních krytek a mnohdy i začištění. Kdo si někdy šáhl při manipulaci v rozvaděči z boku na šíny, ví, o čem je řeč. Přitom krytka stojí několik korun.
V podstatě to jen dokresluje úroveň toho prasete, co to skládal. Odpusťte ten výraz, ale to se nedá nazvat ani elektrozedníke m, natož elektrikářem.

Stanislav_R:
Všem moc  (poklona)  za názory. Na zítřek máme pozvaného revizního technika, který asi sám zvolí jaká by byla teď nejlepší varianta nápravy a prý nám doporučí schopného již opravdu ELEKTRIKÁŘE. Jsem rád, že se tato chyba odhalila dříve než se mohlo cokoliv stát. Ještě jednou  (poklona) .

Miroš Jan:
Když se dívám na tu fotografii, nesedí mě počet fázových Al vodičů a PEN vodičů. (zle)

Jan Franěk:
Citace: Radek Červený  06.11.2017, 15:05

......,  ale jestli bych za něco sekal pracky, tak to je propojovací fázový hřeben bez bočních krytek a mnohdy i začištění. Kdo si někdy šáhl při manipulaci v rozvaděči z boku na šíny, ví, o čem je řeč.  

Máš pravdu. Při podrobném prozkoumání vidím upižlanou měď na koncích lišty. Tedy přesně to co jsi popsal. To znamená velké riziko pro každého kdo se v rozvaděči musí někdy pohybovat.

Citace: Miroš Jan  06.11.2017, 15:41

Když se dívám na tu fotografii, nesedí mě počet fázových Al vodičů a PEN vodičů. (zle)

Hmm. zajímavé  :-\  taky mi to nějak nevychází

Jinak k tomu kodexu. Idea sice hezká, ale v naší zřejmě společnosti neproveditelná . Domnívám se že podobný kodex může existovat pouze jako vnitrofiremní (je jedno zde jde o jednomužnou, či velkou firmu) doporučení, nebo přímo pravidla chování, která bude nutno v rámci firmy dodržovat. To může být vynucováno třeba i pracovní smlouvou.

Tuším že v ČSN 33 2000-1 (musel bych se podívat přesně kde) existuje něco jako řemeslné provedení. To je jedna z možných normoopor. Ale co si budeme namlouvat, s velmi nízkou váhou, protože nejsou jasně stanovena pravidla, lépe řečeno hranice co je řemeslné a co už nee.

Ale všechno co jsem psal v mém prvním příspěvku a co bylo dále doplněno, viz například koncovky na propojovacích lištách, je v nesouladu s platnými ČSN a zákony. Pro tyto body bez problémů najdeme oporu v konkrétních článcích norem a předpisů.
Dále jsem si pročítal katalogový list těchto jističů ale nenašel jsem nic o možnosti připojení AL vodičů. Protože tam není nic ani o Cu vodičích, lze asi předpokládat, že jsou vhodné na obé provedení.
Jediné co jsem objevil  ;) je to že tyto výrobky může instalovat pouze osoba oprávněná s elektrotechnic kým vzděláním. Což podle všeho tento montér není, jak už upozorňovali někteří kolegové s narážkami na takzvané elektrozedníky a elektrotruhlář e.

Citace: Stanislav_R  06.11.2017, 15:18

Všem moc  (poklona)  za názory. Na zítřek máme pozvaného revizního technika, který asi sám zvolí jaká by byla teď nejlepší varianta nápravy a prý nám doporučí schopného již opravdu ELEKTRIKÁŘE. Jsem rád, že se tato chyba odhalila dříve než se mohlo cokoliv stát. Ještě jednou  (poklona) .

Přeji hodně štěstí. Zkuste si to sám pohlídat, několik základních informací už máte. RT který neměří a nekontroluje zapojení a provedení, nebude dobrým. Nechte si vypsat všechny závady a pokud si nebudete jist, klidně se s námi o to podělte a mi vám zde poradíme co s tím dál. Píši to i z toho důvodu, že je mnoho RT, kteří naopak vyžadují mnoho věcí nad předepsaný rámec, což je zase opačný extrém této činnosti.

Jan Bocek:
Citace: Jan Franěk  07.11.2017, 06:58

Tuším že v ČSN 33 2000-1 (musel bych se podívat přesně kde) existuje něco jako řemeslné provedení. To je jedna z možných normoopor. Ale co si budeme namlouvat, s velmi nízkou váhou, protože nejsou jasně stanovena pravidla, lépe řečeno hranice co je řemeslné a co už nee.

Tak jsem se jen trochu do normy živitelky ČSN 33 2000-1 ed. 2 podíval, ale také do NV 118/2016 Sb. Je to takový malý konkurz do zákonu a norem a souvislosti.

Co myslíte, řídí se revizní technici, jako poslední institut před uvedením elektrického zařízení do provozu možnostmi, které poskytuje zákon ? ( NV 118/2016 Sb.)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana