Je v pořádku v instalaci TN-S propojení kontaktu zásuvky PE a N?
Fuk Tomáš:
Citace: David Hruda 06.11.2017, 11:27
Viděl jsem i řešení s propojením 6mm2 Cu ZŽ a 6mm2 Cu modrého vodiče na obou koncích a tím vytvoření PEN "12mm2" jako přípravu pro budoucí dodělání.
Což bych považoval za v tuto chvíli nejbezpečnější variantu onoho "dočasného" provizoria.
Jan Bocek:
Citace: David Hruda 06.11.2017, 11:27
.....
Že to není hezky udělané, na tom se můžeme shodnout, ale bohužel jsem zatím nenašel článek v normě, o který bych se mohl v případě takového klubka hadů relevantně opřít.
Pokud hledám v základní normě pro rozvaděče ČSN EN 61439-1 ed. 2, tak najdu jen něco proti tomu označení vodičů a kabelů. Čl. 6.3 Identifikace zařízení...mus í být možné identifikovat jednotlivé obvody a jejich ochranná zařízení. Označení musí odpovídat těm, které jsou použitá na schématech zapojení.
Totéž najdeme v části 8.6 Vnitřní el. obvody...za uspořádání vodičů je odpovědny výrobce.
Hypoteticky,
pokud by byly vodiče s návlečkami a označením a k tomu i schéma zapojení, jakým článkem normy napadnout to klubku vodičů? ( řemeslnou prasárnu)
Pavel Horský:
Citace: Jan Bocek 06.11.2017, 12:26
Hypoteticky,
pokud by byly vodiče s návlečkami a označením a k tomu i schéma zapojení, jakým článkem normy napadnout to klubku vodičů? ( řemeslnou prasárnu)
Nooooo, to by mě také zajímalo.
Existuje jakýsi pomyslný etický kodex, ale na ten se nedá odvolávat, dokud není uzákoněn, což je škoda. Spousta dobytků by na tom ihned pohořela.
Zde je na toto téma zajímavý článek....... http://elektrika.cz/data/clanky/oketane030805
Zdeněk Friedrich:
Je to zfušovaná klasika, zhotovitelé bývají často elektrozedníci nebo elektrotruhlář i, kteří předělávají koupelnu nebo kuchyň. Bohužel to páchají někdy i kdysi dávno vyučení elektrikáři, kteří jsou nyní řidiči, číšníci apod., či nezaměstnaní. Většinou se neobtěžují ani s chráničem, takže zde vystavené dílo je již vyšší level :D. Pokud zákazník nemá smlouvu o dílo, nevyžaduje od zhotovitele, oprávnění, projektovou dokumentaci, výchozí revizní zprávu ani fakturu, bývá výsledek jak přes kopírák. (norm) (dabel)
Jan Bocek:
Citace: Pavel Horský 06.11.2017, 12:38
Nooooo, to by mě také zajímalo.
Existuje jakýsi pomyslný etický kodex, ale na ten se nedá odvolávat, dokud není uzákoněn, což je škoda. Spousta dobytků by na tom ihned pohořela.
Zde je na toto téma zajímavý článek....... http://elektrika.cz/data/clanky/oketane030805
Opravdu je to zajímavý článek a stojí za zamyšlení se.....
Diskuse je o tom, jak napadnout "nehezkou" elektrickou instalaci, kdy je porušený "etický řemeslný kodex".
Proto "etický kodex" nahrazují porušením zákonů 22/1997 ( 91/2016), 90/2016, a pro elektrikáře důležitým dříve 17/2003 a dnes 118/2016 a ptám se, proč porušujete zákon a všechny normy?
A protože na mne všichni čumí, jako kdybych spadl s nebe, tak stručně.
Chci dokumentaci skutečného stavu a prohlášení o shodě. A zase, co to je?
K té dokumentaci skutečného stavu přiložíš potvrzení, že je to skutečně provedeno podle této dokumentace a podle jakých norem. Dále všechny své iniciály firmy s podpisem.
Několikrát na mne pozvali právníky....ne bylo to ve smlouvě. Ale najdete to v zákoně 90/2016 Sb., §6. Ale to je již jiná kapitola.
Je otázka jak si někdo vykládá zákon o tom, že elektrické zařízení musí být instalováno se správnou praxí a jsou správně instalována.
Provedení elektrické instalace a dokumentace musí umožňovat posouzení shody EZ s příslušnými požadavky k posouzení rizik. ( příloha 3 k NV 118/2016 Sb.)
Výrobní proces elektrického zařízení končí výchozí RZ a předáním do užívání. Výrobce musí přijmout veškerá opatření k tomu, aby jeho kontrola zajišťovala shodu jeho výrobku s dokumentaci.
No a ten chumel drátu bez označení ( ta prasárna podle PH) je porušení zákona o elektrickém zařízení NV 118/2016 Sb. Pak je zbytečné hledat nějaký článek normy.
Tento NV 118/2016 používám hlavně u VRZ kde závady jsou za zhotovitelem, u periodické stačí používat NV 378/2001 Sb., protože tam jdou závady za provozovatelem .
PS
ZF to napsal stručně a jasně. Takové zfušované dílo nebude mít výchozí revizi ani žádnou dokumentaci. Ten chránič ani nevíme zdá funguje....pro stě fušky se neukončuji nějakou kontrolu, revizi a zárukou. Ale je to vše levnější a to stále rozhoduje. Otázka do kdy...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana