Je v pořádku v instalaci TN-S propojení kontaktu zásuvky PE a N?
ACEOF ACES:
Proto jsem napsal:
Citace: ACEOF ACES 06.11.2017, 09:31
Podle mého názoru, jestliže v tomto případě nemá vodič PE průřez 10mm2 v mědi nebo 16mm2 v hliníku, tak to není ani správné ani bezpečné.
Patrik Mlynar:
V porovnani s panelakovu klasikou 2 x stary bakelitak IJV + hlinik je to pokrok.
Projekt, reviziu a nebodaj este stitok v rozvadzaci nema 99% prerobenych bytov.
Pavel Horský:
Citace: Juraj Rojko 06.11.2017, 10:30
A pro nové obvody současně plní funkci PE! Bod rozdělení je zřejmě na druhém konci přívodního kabelu. Dle mého názoru nejnebezpečněj ší možná kombinace. Při poruše na přívodním PE/PEN zůstanou nové zásuvky funkční a přitom se na kolíku objeví fázové napětí obcházející chrániče přes spotřebiče v staré části instalace.
Ale při té poruše PEN (vodič PE vlastně není, když máme v nové instalaci v rozvaděči napojeny dvouvodičově zásuvky) se nám porucha také projeví na stávajících zásuvkách a to dost znatelně, takže ji hned odhalíme :)
V bytovkách, kde je přizemnění bodu rozdělení mnohdy pomalu neproveditelné je pak porucha PEN samozřejmě možná a velice nebezpečná.
Pavel Horský:
Citace: Patrik Mlynar 06.11.2017, 10:52
Projekt, reviziu a nebodaj este stitok v rozvadzaci nema 99% prerobenych bytov.
Jako konstatování problému dobré a to je tak všechno. My ten problém jako RT máme řešit a ne na něj donekonečna bez řešení ukazovat.
David Hruda:
Částečná rekonstrukce bytě v paneláku je vždy téměř neřešitelný oříšek.
V tomto případě bych řekl, že do bytu vede PEN a N. Že PEN nemá průřez 10mm2 Cu je jasné, ale je to pořád lepší než 6mm2 Al, který tam byl předtím.
Pokud se dodělá i zbytek bytu, bude to OK.
Čistší řešení by bylo táhnout CYKY-J 4x10, ale ruku na srdce, pro jistič 25A/3?
Viděl jsem i řešení s propojením 6mm2 Cu ZŽ a 6mm2 Cu modrého vodiče na obou koncích a tím vytvoření PEN "12mm2" jako přípravu pro budoucí dodělání.
Že to není hezky udělané, na tom se můžeme shodnout, ale bohužel jsem zatím nenašel článek v normě, o který bych se mohl v případě takového klubka hadů relevantně opřít.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana