Musí se rychlovarné konvice po použití odpojit ze zásuvky?
Jiří Schwarz:
Podobný systém máme zaveden i u nás. Konvice se musí vytahovat ze zásuvky nabo odkládat mimo podstavec.
Pokud jde o to, jestli je to zakotveno v nějaké normě - proč?
Pokyny výrobce mají vyšší "váhu" než požadavky "nezávazných" norem.
Seriozní výrobci to doporučují v návodu, tak proč hledat v normě něco, co to změní?
Konvici, kde zůstal "spečený" termostat, vypnul ji "havarijní vypínač", který ji ale po vychladnutí opět "zapnul", ale v té době již bez vody, tu už jsem v ruce držel. Trochu se "zbortila" teplem, ale na požár to nebylo.
Georgis Fasulis:
Vaše odpovědi mě překvapují. Mám přesně opačný názor a i to tak praktikujeme u nás na firmě (doma konvici nepoužívám - plyn je plyn ;)). Tzn. Konvici necháváme na podstavci a zapnutou v zásuvce. Proč?
1) Samozřejmě nejbezpečnější vypnutí je vytažení ze zásuvky,
ale.... tyto spotřebiče, pokud nemají v návodu výslovně uvedeno, že se mají po použití vytáhnout ze zásuvky, musí být k trvalému zapojení do zásuvky již konstruovány! Proto jsou vybaveny vypinačem! To je totéž jako byste raději chtěli vytahovat ze zásuvky všechny lampičky, televizory, pračky atd... Kdo to dělá? A proč tedy to tedy dělat zrovna u konvice, ptám se!
2) Spotřebiče, které se nedají vypnout vypínačem, vypínají se vytažením ze zásuvky - např. žehlička, ale to není ten případ - konvice má vypínač a nesmí u ní dojít k samovolnému zapnutí! Stává se, že nevypne termostat, ale od toho je tam uživatel, když vaří vodu, aby si toho všimnul a vadnou konvici vypnul sám a když by i to selhalo, vytáhnul ji ze zásuvky.
3) Konvice s podstavcem, když je zapojená v zásuvce je bezpečnější na podstavci než mimo něj! Mimo něj máte v kuchyni díky podstavci v podstatě nekrytý živý kontakt proti vodě v podstatě v umývacím prostoru!
Takže můj závěr je: Když už necháte v zásuvce, nechte i na hlavě - resp. na podstavci. 8)
Milan Karvánek:
Připojuji se k názoru pana Fasulise! Naprostý souhlas. Používám doma značkovou konvici již asi 5 let, bez nejmenších potíží.
To vytahování vidlice mě zaneslo o 20 let zpátky do podniku, kde jsem tehdy pracoval, byl tam vypracovaný místní bezpečnostní předpis, který říkal, že každé počítačové pracoviště v každé běžné kanceláři (tehdy stolní 8bit Robotron, předchůdce PC) musí mít na zdi hlavní vypínač - stiskací, který je předřazený zásuvkám 230V, pro počítač, monitor a tiskárnu. Spínače na počítači, monitoru a tiskárně není vhodné používat! :)
Jiří Sedlmajer:
Příklad z praxe:
Voda se mi vaří, termostat ještě nevypnul. Sejmu konvici z podstavce, pospíchám na kafe :P vodu naleju do šálků (mám ji akorát) a bez vody dám zpět do podstavce (pořád zapnutou), odejdu pít kafe a .... co se bude dít dál??
Milan Karvánek:
TO: Sedlmajer> Já nevím? Musíte to vyzkoušet. (dabel)
P.S. já tu konvici před sejmutím ze stojanu vypínám vypínačem (je to jedno máčknutí palcem, nic mi to nedělá) o:-)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana