Čím odrušit zářivku 2x58W s el. předřadníkem aby nerušila radiopřijímače?

(1/3) > >>

Radek Štěpnička:
Při instalaci svítidel v dílnách,garážích,nebo výměně za tlumivkové zářivky se mi mnohokrát stalo,že si zákazník stěžoval na problém s rádiem.
Po namontování staršího nebo nového tělesa se z rádií v okolí neozve už nic jiného, hrozné škrčení.
Je pravda,že to není problém všech frekvencí.
Zkloušel jsem filtry pro odrušení domácích el. spotřebičů.Bez výsledku.

Jiří Schwarz:
Na tu problematiku se můžeme dívat z několika "stran, úhlů"...

Existuje tajemná zkratka EMC. Elektromagneti cká kompatibilita. Jde zhruba o toto:
- zařízení nesmí vyzařovat nežádoucí elektromagneti cké signály vyšší než je pro místo použití určené jako limit.
- zařízení musí být odolné proti rušivému elektromagneti ckému signálu, který se může v místě použití vyskytovat.

Máte od montovaných výrobků "prohlášení o shodě"? Seriozní výrobce nebo prodejce by vám ho měl poskytnout a mělo by v něm být  řešeno i EMC
A co přijímače? Kvalitní, s dostatečnou odolností proti EMC, v místech se slabším signálem mají dobře udělanou venkovní anténu?
Rušení jste nějak zkoumal? Produkují opravdu ty zdroje tak vysoké harmonické (kolem 100MHz, pokud nebudeme uvažovat že někdo poslouchá Rádio Dechovka nebo Český Impuls v pásnu středních vln)? Nebo přijímači "vadí" silné signály i mimo přijímané pásmo?

Takže snad je vám jasné že tady se "na dálku" přesná odpověď dávat nedá...  (zle)

Jan Bocek:
Zářivka může mít špatný startér ale i trubici.
Na druhé straně i mezi Radií existuje plno šmejdu, jak již psal
zde Jirka Schwarz.

A když se ty dvě věcí sejdou, tak může být popisovaný problém.
Zabýváme se příjmem slabých radiových stanic těsně nad prahem šumu v oblasti krátkých vln. V místnosti máme několik zářivek a přesto příjem není rušený. Jenou nám ale velké rušení způsobila vadný výbojka veřejného osvětlení vzdálená 1 km. To se potom chodí z tranzistorákem od sloupu ke sloupu....

Radek Luža:
Citace

Zabýváme se příjmem slabých radiových stanic těsně nad prahem šumu v oblasti krátkých vln. V místnosti máme několik zářivek a přesto příjem není rušený. Jenou nám ale velké rušení způsobila vadná výbojka veřejného osvětlení vzdálená 1 km. To se potom chodí z tranzistorákem od sloupu ke sloupu....

Asi rok jsem měl rušení na kmitočtu 27.155 MHz a před cca týdnem to ustalo, že by podobný problém s výbojkou?

Nicméně stále tu mám občasné místní rušení za 9s a někdy to pěkně naštve.

Martin Novák:
Bez seriozniho mereni na miste prakticky neresitelny dotaz. Ale doporucoval bych nepouzivat predradniky za stovku od firem jako Solid, Solight, Lucerna a spol. Docela to pomaha...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana