Jak vytvořit vlastní relé?
Jirka Š. Svejkovský:
Jako fakt zbastlit relé?
Začíná mě to zajímat. Cívku vyrobíme celkem snadno. Kousek železa pár metrů drátu. Ale co potom? V kuchyni? Kontakty? Jak je přitáhnout? Až se prospím, zamyslím se nad tím ... Ale jsem si jistý, že by to moooožná šlo.
Jan Bocek:
Citace: TheFellah 27.10.2017, 01:18
Ve škole máme projekt, vytvořit si vlastní relé, ( navrhnout vlastní aplikaci s relé) netuším jak to udělat, může mi někdo poradit?
Zajímavé nápady kantorů....ale budíš.
Je to zřejmě určitý způsob motivace k poznání.
Mladí lidé obvykle všechno googlují, tak jsem to zkusil také a výsledek:
Relé je specializované zařízení sloužící ke spínání signálu. Název je odvozen z přepřahací stanice dostavníků. Má své výhody i nevýhody.
Výhody: malý odpor, vysoký počet spínacích cyklů a snadná nahraditelnost .
Nevýhody: cena, spínací a rozpínací rychlost +/- 10Hz, hmotnost a rušení při přepínaní.
Elektromagneti cké relé – nejčastější případ, relé ovládané elektromagneti cky
Solid state relé – čistě elektronický spínací přístroj, náhrada elektromagneti ckého relé
Vakuové relé
Hydraulické relé
Maximální relé
Proudové relé
Napěťové relé
Mechanické relé
Pneumatické relé
Buchholzovo relé (plynové relé)
Na průmyslovce to bylo v předmětu Elektrotechnol ogie a také v Elektrické přístroje.
Najděte si na příklad knihy Příručky radiotechnické praxe od Kamila Donáta, nebo Miroslava Havlíčka
Ale již to zde bylo napsáno.
V obchodech, ale i bazarech jsou v nabídce desítky relé na malé napětí. Na příklad bych koupil na napětí 12 V DC a navrhl určité zapojení, které by prezentovalo funkcí relé. To znamená malým výkonem řídit velký výkon. Na příklad senzorem s proudem několika miliampéru spínat výkonové žárovky. V určité době byly vydány příručky pro radiové kroužky mládeže, kde byly stovky nápadů s ilustraci použití relátek. Ti lepší udělají bezdrátové ovládání osvětlení..... vyrábět na koleně opravdu relátko by možná bylo užitečné v oboru elektromechani k-nástrojář, kde je k disposici dílna. Pak bych zase koupil několik relé RP a promyslel výrobu mechanické části. Možná bych přišel na nějakou inovaci pro dřívější ZPA, nebo dokonce na nový patent, kdo ví jaký je záměr.
Netuším jak to udělat.....sed něte a máte za pět. Jste lenivý studovat a hledat?
Jiří_Hrubý:
Také jsem zkusil poptat se googlu a co jsem nenašel...
Kdyžtak ať to admin smázne, nazná-li, že by to mohlo někoho navést k pitomosti.
Zdenek Hejčl:
Jde udělat elektronické relé ze součástek, jako jsou odpory, kondenzátory, tranzistory... . ;)
Nejjednodušší bylo z odporu a tyristoru. Kdysi jsem to dělal mladé do nočníku s LED.
Když se vyčůrala, tak bylo světlo a byla pochválena.... ..
Jiří Kubík:
Nejlépe jde zhotovit relé jazýčkové. (viz. foto).
Kontakty ve skleněné ampulce spínají v téměř v každém trochu silnějším
ss magnetickém poli cívky, nebo permanentního magnetu.
Jako cívka stačí pár závitů.
A pokud chcete zazářit, můžete vyrobit klasickým způsobem
relé polarizované, které má dvě vinutí.
Jedním spíná a druhým vypíná.
:)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana