Jak vytvořit vlastní relé?

<< < (4/4)

Martin Novák:
Citace: TheFellah  27.10.2017, 01:18

Ve škole máme projekt, vytvořit si vlastní relé, netuším jak to udělat, může mi někdo poradit?

Asi bych zacal zakladnimi informacemi. V jake skole, ve kterym rocniku?? Ma to byt ako skolsky pokus, alebo treba referat? Pak jaky to ma byt rele, na kolik voltu a tak dale...   A jak tak koukam na ten nick, doufam ze to rele nema odpalit batoh s plastelinou nekde v Sazka arene... 

Antonín Sládek:
Nostalgicky se přidám k příspěvku Vladimíra Štemberga. Já jsem relé vyráběl (s pomocí táty) podle knížky Pavla Šraita Modely a hračky s tranzistory z r.1967. Mimochodem, právě tato kniha mě přivedla k zájmu o elektrotechnik u a elektroniku.

Jan Bocek:
Zdenek Škoda a Pavel Šrait

tak na ně jsem zapomněl a přitom na jejich nápadech se léta stavělo v radiotechnický ch kroužcích a na tom byla založená i celorepublikov á soutěž v elektronice. Organizoval to tehdejší Svazarm. Na těch soutěžích jsem ale od roku 1970 do 1990 neviděl vlastnoručně vyrobené relé. Funkce relé a elektro magnetismus se demonstroval ve fyzice v 7. třídě ( nebo v 8. třídě?).

Obě knihy se mohou najít v antikvariatu. Viděl jsem je také na aukru....
Začíná být tradici, že mnozí zde na Elektrice podají dotaz, ale na doplňující otázky již neodpovídají. A tak se aspoň vracíme do klukovských let ( na chvíli). První hrající krystalka, barevná hudba, nebo dokonce hodiny. Často v těch soutěžích byly i unikátní výrobky....

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana