|
|
Ludvík Kubík
Neverifikovaný uživatel @6

|
 |
« Odpověď #19 kdy: 26.10.2017, 22:34 » |
|
Nestačí vám vyjádření produktového managera firmy Kopos? Neumíte číst? Pokud jste použil krabice určené pro montáž pod omítku (do omítky) KU68-1901, pak jsou tyto krabice při zasunutí do sebe svoji konstrukcí jasně dělené. Pokud použijete krabici, která je přílohou od pana Němečka, pak je tato vybavena dělícími přepážkami. U obou krabic je pak při zachování jejich dělení jedno, zda instalujete moduly do dvojrámečku, trojrámečku, čtyřrámečku nebo pětirámečku. Myslím, že to tu bylo jasně napsáno.
Pane Horský, při vší úctě, nerozumím, co tím chcete říci. Dotaz zní jasně, hotová elektroinstala ce, a teď se zjišťuje, jestli je to pořádku. Pan Němeček z Koposu ale řeší úplně jinou situaci, než je předmětem dotazu. Reagoval jsem pouze na dotaz tazatele! Jinak příspěvek p. Němečka pro mě není novinka, a navíc mám pocit, že poučujete Vy mě, jak provádět elektroinstala ce.
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #20 kdy: 27.10.2017, 06:24 » |
|
Pane Horský, při vší úctě, nerozumím, co tím chcete říci.
No já vám to polopaticky vysvětlovat nebudu. Myslím, že to co jsem napsal je velice stručné a jasné. ..........a navíc mám pocit, že poučujete Vy mě, jak provádět elektroinstala ce.
Ano, tak si to můžete klidně vykládat. Jelikož nejste verifikovaná osoba, nemohu já vědět s kým mám tu čest. Můžete být klidně automechanik a do elektriky se můžete hrabat jen jako bastlíř. Jak to mám poznat? Banální diskusí na uvedené téma se to opravdu nepozná. Je mi líto.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
| |
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #21 kdy: 27.10.2017, 09:09 » |
|
... Mám trojkrabici z nabídky p.Němečka. Chci mít např. zásuvku 230V, světlo, zásuvku 12 V. Pokud přivedu kabely/vodiče do každého oddílu z delší strany trojkrabice (jeden kabel =jeden oddíl) a neporuším přepážky -OK ? Pokud přivedu ,byť kabely, z kratší strany, z boku, a projedu přes všechny oddíly, tj.vydloubu přepážky -problém ?
Mě naznačuje "selský rozum" že i pod omítkou se ty kabely mohou dotýkat. Takže já bych neměl problém s tím, když bude jednou částí vícenásobné krabice procházet "kabel". Jakmile tam budou "jen vodiče s jednoduchou izolací", už by měly být jednotlivé okruhy oddělené. To snad je realizovatelné . A pokud jde o napětí 12V, tam je třeba "izolaci" přizpůsobit tomu, jestli to má splnit požadavek na SELV, případně PELV
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Ludvík Kubík

|
 |
« Odpověď #22 kdy: 27.10.2017, 19:33 » |
|
No já vám to polopaticky vysvětlovat nebudu. Myslím, že to co jsem napsal je velice stručné a jasné. Ano, tak si to můžete klidně vykládat. Jelikož nejste verifikovaná osoba, nemohu já vědět s kým mám tu čest. Můžete být klidně automechanik a do elektriky se můžete hrabat jen jako bastlíř. Jak to mám poznat? Banální diskusí na uvedené téma se to opravdu nepozná. Je mi líto.
Pane Horský, prosím, napadněte nejdříve můj první vstup do této diskuze. Myslím si, že jsem fundovaně odpověděl na dotaz tazatele. Pokud vaše averze vůči mně spočívá v tom, že nejsem verifikovaný, pak to napravím. Navíc banální diskuzí, bych to nenazýval, protože i verifikovaní kolegové v tom evidentně nemají jasno.
|
|
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #24 kdy: 28.10.2017, 13:30 » |
|
Pane Horský, prosím, napadněte nejdříve můj první vstup do této diskuze. Myslím si, že jsem fundovaně odpověděl na dotaz tazatele.
Vaše první reakce: Mám dvě instalační krabice pod společným dvojrámečkem, Jaké přepážky a prostorové oddělení se tu řeší?Tomu říkáte fundovaná odpověď? Si ze mě budete dělat srandu? Sebevědomí vám tedy vůbec nechybí. Já ve vaši reakci nic fundovaného nenašel.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #25 kdy: 29.10.2017, 11:03 » |
|
Ono je třeba při odpovědi vycházet z historie a popřemýšlet proč to norma nepřipouštěla, z dnešního pohledu se jedná o ustanovení trochu vousaté. Takže za mne, šlo především o ochranu elektrikáře v krabici se hrabajivším, v té době bylo spojování prováděno buďto věnečkem-tj hrozil bezprostřední dotek s nevypnutým obvodem, nebo kroucením se zaizolováním-bez odmotání izolace s rizikem dotyku nebylo možno vypnutý/zapnutý obvod identifikovat. Použití např.wagosvore k s možností ověření přítomnosti napětí přes zkušební otvor tyto rizika eliminuje, proto je v článku normy takové řešení také přípustné. Samozřejmě pokud to trochu jde musí být instalace provedena také pěkně přehledně, třebas za použití zde uvedených spojených krabic, kdy profesionál necpe kabely či vodiče zbytečně skrz další oddíly, nýbrž jen do toho nezbytného. Toto je ke krabicím.
Nyní k rámečkům. 332130 zapovězuje dva zásuvkové obvody a více umisťovat pod společný rámeček. Tvůrce zřejmě vycházel ze skutečnosti, že při např.výměně jedné zásuvky je nutno demontovat i rámeček a takto obnažit i nevypnuté živé části druhé zásuvky. V praxi se na toto ustanovení buďto nehledí vůbec, v lepším případě se použije výstražný nápis.
|
|
|
|
|
|
|
Ludvík Kubík

|
 |
« Odpověď #27 kdy: 29.10.2017, 21:35 » |
|
Vaše první reakce: Mám dvě instalační krabice pod společným dvojrámečkem, Jaké přepážky a prostorové oddělení se tu řeší?
Tomu říkáte fundovaná odpověď? Si ze mě budete dělat srandu? Sebevědomí vám tedy vůbec nechybí. Já ve vaši reakci nic fundovaného nenašel.
Nechtěl jsem již do této diskuze vstupovat, ale uklidnil jsem emoce, a budu se znovu opakovat. Dotaz zněl jasně, dvě samostatné krabice pod společným dvojrámečkem, a tři RT na to mají odlišný názor, žádná vícenásobná krabice nebyla předmětem dotazu, to jsou vstupní informace, na které jsem odpovídal. Jinak vám, pane Horský dávám za pravdu pouze v jednom, místo výrazu fundovaně, jsem měl použít výraz jasně!
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #28 kdy: 31.10.2017, 09:11 » |
|
No vidíte, tady odpovědělo několik revizních techniků a všichni mají názor stejný. Na ty dva RT, kteří si myslí něco jiného si dejte pozor. Nejspíš zaspali někde v minulém století.
A dostal jste i odpověď, že je jedno, zda se jedná o dvě krabice (montáž pod omítku) nebo o dvojkrabici (montáž do OSB).
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #30 kdy: 31.10.2017, 09:46 » |
|
Čiže chlapi opýtam sa: Je dovolené mať v jednom venčeku v inštalačnej krabici zosvorkované dva rôzne obvody (napr.svetelný a zásuvkový )?
Není dovolené!
|
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #32 kdy: 31.10.2017, 10:06 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|