Lze mít ve dvou spojených krabicích pod omítkou dva obvody?
Pavel Horský:
Citace: Ludvík Kubík 26.10.2017, 22:34
Pane Horský, při vší úctě, nerozumím, co tím chcete říci.
No já vám to polopaticky vysvětlovat nebudu. Myslím, že to co jsem napsal je velice stručné a jasné.Citace: Ludvík Kubík 26.10.2017, 22:34
..........a navíc mám pocit, že poučujete Vy mě, jak provádět elektroinstala ce.
Ano, tak si to můžete klidně vykládat. Jelikož nejste verifikovaná osoba, nemohu já vědět s kým mám tu čest. Můžete být klidně automechanik a do elektriky se můžete hrabat jen jako bastlíř. Jak to mám poznat? Banální diskusí na uvedené téma se to opravdu nepozná. Je mi líto.
Jiří Schwarz:
Citace: Hugo K. 26.10.2017, 20:14
...
Mám trojkrabici z nabídky p.Němečka.
Chci mít např. zásuvku 230V, světlo, zásuvku 12 V.
Pokud přivedu kabely/vodiče do každého oddílu z delší strany trojkrabice (jeden kabel =jeden oddíl) a neporuším přepážky -OK ?
Pokud přivedu ,byť kabely, z kratší strany, z boku, a projedu přes všechny oddíly, tj.vydloubu přepážky -problém ?
Mě naznačuje "selský rozum" že i pod omítkou se ty kabely mohou dotýkat. Takže já bych neměl problém s tím, když bude jednou částí vícenásobné krabice procházet "kabel". Jakmile tam budou "jen vodiče s jednoduchou izolací", už by měly být jednotlivé okruhy oddělené.
To snad je realizovatelné .
A pokud jde o napětí 12V, tam je třeba "izolaci" přizpůsobit tomu, jestli to má splnit požadavek na SELV, případně PELV
Ludvík Kubík:
Citace: Pavel Horský 27.10.2017, 06:24
No já vám to polopaticky vysvětlovat nebudu. Myslím, že to co jsem napsal je velice stručné a jasné.
Ano, tak si to můžete klidně vykládat. Jelikož nejste verifikovaná osoba, nemohu já vědět s kým mám tu čest. Můžete být klidně automechanik a do elektriky se můžete hrabat jen jako bastlíř. Jak to mám poznat? Banální diskusí na uvedené téma se to opravdu nepozná. Je mi líto.
Pane Horský, prosím, napadněte nejdříve můj první vstup do této diskuze. Myslím si, že jsem fundovaně odpověděl na dotaz tazatele. Pokud vaše averze vůči mně spočívá v tom, že nejsem verifikovaný, pak to napravím. Navíc banální diskuzí, bych to nenazýval, protože i verifikovaní kolegové v tom evidentně nemají jasno.
Jiří Buben:
K tématu:
Problematiku řeší ČSN 33 200-5-52 jak už zde bylo naznačeno a dále je to jasně uvedeno v ČSN 33 2130 ed.3 čl. 5.3.8. Co se týče vedení kabelů skrze oddělené prostory v krabici s přepážkami, souhlasím s názorem kolegy Schwarze a selským rozumem. Jediný zádrhel tam vidím v malém prostoru, takže stejně z praktických důvodů ohledně prostoru může být lepší zavádět kabely přímo do jednotlivých oddílů. Také záleží zda jsou krabice určeny pro horizontální či vertikální instalaci, respektive jaké budou použity rámečky a přístroje, a z jaké strany budou kabely přivedeny.
Takže pokud jsou použity vícenásobné krabice s přepážkami, nebo krabice určené pro spojování do vícenásobných krabic, nevidím v tom problém.
Pavel Horský:
Citace: Ludvík Kubík 27.10.2017, 19:33
Pane Horský, prosím, napadněte nejdříve můj první vstup do této diskuze. Myslím si, že jsem fundovaně odpověděl na dotaz tazatele.
Vaše první reakce: Mám dvě instalační krabice pod společným dvojrámečkem, Jaké přepážky a prostorové oddělení se tu řeší?
Tomu říkáte fundovaná odpověď? Si ze mě budete dělat srandu?
Sebevědomí vám tedy vůbec nechybí.
Já ve vaši reakci nic fundovaného nenašel.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana