Jak upravit osciloskop v kovové skříni s dvoužilovým přívodem pro provoz v ČR?

<< < (2/2)

Jiří Kubík:
Citace: Jan Bocek  15.10.2017, 20:36

... Sběratelství je droga.....[/i]

Je.

:)

Jan Bocek:
Depozit....kdy ž je dosti prostorů, tak pomalu za lidský život vzniká muzeum.
Radii jsem měl jen více než 500 a měřících přístrojů jen 250
a pak jsem pochopil, že jsem se zbláznil. A tak jsem to zredukoval....
ale znám podobně postižených mnoho.

Jiří Kubík:
Nádhera!
Ženu mám tolerantní, ale něco takového by nevzala.

Při mém postižení se musím držet při zemi - rozměrově.

:)

Krnovak:
Jen malou poznámku k ruským (sovětským) přístrojům. Měl jsem tu "čest" absolvovat školení a zkoušky z něčeho jako vyhl. 50 ještě v tehdejším SSSR. Síť byla něco jako IT.
 V domácnostech byly pouze dvoukolíkové zásuvky s průměrem kolíku 4mm jištěné 6A. Pokud si člověk koupil výkonnější spotřebič (el. pila, dvouvařič) se šňůrou s koncovkou SHUKO, dostal v krabici přibalenou odpovídající zásuvku. Prostor v domácnosti se považoval za dostatečně isolační aby bylo nutno provádět další ochrany. Výjimkou byl elektrický sporák kde přišel jednou za půl roku elektrikář od místního OPBH a měřil isolační stavy při různých variantách provozu. Osvětlení v koupelně a na záchodě se zapínalo zvenku kde byla i zásuvka pro holící strojek přes ochranný transformátore k.
Ve fabrice pak byly rozvodné desky na nich řada dvoukolíkových zásuvek označených 220B, pod nimi řada stejných zásuvek označených 36B a řada uzemňovacích svorek. Když jsem se ptal jak je zajištěna nezámněnnost bylo odpovezeno: No přece je to tam napsáno. Je fakt, že většina nářadí používaných v provozu byla na bezpečných 36V. Měřící přístroje na 220V pak byly vybaveny uzemňovací svorkou (viz dotazovaný osciloskop) které se měly připojit na zem. To se moc nedělo, v prostředí, kde jely několikamegawa tové motory to dokázalo divy.
Nicméně bylo doporučeno přednostně používat "dvoučtverečkov é" přístroje (podle značky pro dvojitou isolaci) což námi dovezené přístroje (západní provenience) pochopitelně byly.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana