Proč třífázový proudový chránič neodpojuje N?

(1/2) > >>

Tomasek111:

V RD mě jednou za čas vyhazuje centrální proudový chránič, který je bohužel jediný na celý dům.
Podařilo se mi zjistit, že při vyhozeným proudovým chrániči mám na svorkách N a PE zkrat. Pokud odpojím N za chráničem zkrat již není.
Je možné že proudový chránič při vypnutí neodpojuje kontakt mezi PEN a N a odpojuje jen 3 přivedené fáze?   Nebo je proudový chránič vadný? Test tlačítko funguje. Jedná se o 30 let starý německý proudový chránič.

Vít Rotrekl:
Asi bude vadny. PCH by mel odpojovat i N.

Jiří Schwarz:
30 let starý proudový chránič a pro celý dům?
Tady je několik drobností k zamyšlení:
- kdo ho tam před 30 léty dal a proč? Nebyla to v tu dobu síť TT? A je tam stejná síť pořád, nebo je to nyní v TN?
-  měřil někdy někdo parametry chrániče?
- po 30 létech asi má nárok nebýt "úplně ve skvělé formě"
- vyměnit jej za nový by po 30 létech snad nebyla taková investice, aby s ní měl někdo zásadnější problém
- jak postupně "i doma" přibývají spotřebiče s různými filtry, zvyšuje se velikost unikajících proudů a tak to vypnutí nemusí znamenat "závadu". Jako centrální je rozumné mít chránič 300mA, 30mA pak pro koncové okruhy, ale ne jeden na celý dům

Milan Hudec:
Citace: Vít Rotrekl  11.10.2017, 10:11

Asi bude vadny. PCH by mel odpojovat i N.

Některé staré N neodpojují, osobně bych to uvítal i u novodobých provedení.
S ohledem na harmonické v průmyslu je N často přetěžován a dimenzovat se musí celý chránič o cca dvě řady výše.

Jan Šus.:
jsu lajk, ale mám dojem že ty německy velký bílý prodouvý chrániče NDR neodpojovaly nulu, ale možná se mýlím, nechce se mě sundávat kryt z rozvaděče abych se podíval. My ho taky máme na celý dům, úplně stejný, a při poslední revizi bylo zjištěno že je už moc citlivej, takže nám taky občas vyhodí celý jeden vchod bytovky. Proudový chránič NDR 80A/0,3A při měření Id 110 mA,  tA 10 ms, ve druhém vchodě 240 mA a 21 ms. Revizák doporučil ten citlivější vyměnit, když máme ty problémy v domě. Takže by to mohl být stejný problém. Máme síť TT

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana