Existuje norma pro souběžné vedení vodičů jednoho okruhu?
Jiří Bilík:
Mám rozvaděč 2×1 metr. V něm je jedna fáze vedená vpravo a druhá vlevo.
(vzniká tedy smyčka s plochou cca 2 čtvereční metry).
Pro odběr cca 10A.
Mám podezření, že je to zdrojem rušení signálu v okolí rozvaděče.
Nicméně nevím, zda existuje nějaká pravidla, jak minimalizovat rušívé zdroje signálu.
Nemáte někdo zkušenost či znalost?
Jiří Schwarz:
Asi by to chtělo nějaké upřesnění o jaké rušení se jedná. Samozřejmě čím větší plocha, tím větší vyzařování, ale pokud by šlo o 50Hz, tak plocha 2x1m asi nebude nějak významná, to bude více elektromagneti ckého pole vyzařovat stykač nebo transformátor (klasický na EI nebo M jádře)
Jiří Bilík:
No rušení je na úrovni televizního signálu a GSM signálu.
Mám zkušenost, že na jiném místě šla ve zdi odděleně L a N (cca 0,5 metrů od sebe) a mělo to přesně toto chování.
Vím, že z hlediska norem je to ve zdi jiné než v rozvaděči, ale z hlediska rušení by ro mělo být stejné. A mě zajímá právě to rušení, hlavně zda je to někde řešeno.
Díky za tipy.
Jirka Š. Svejkovský:
Vlnová délka 50 Hz je 600 km, vlnová délka GSM a televizního pásma je v desítkách cm. To mi trošku nesedí, že by to bylo jenom od nn. Musí se tam motat ještě něco jiného. Harmonická analýza, co se děje v nn síti se udělat nedá?
Jiří Schwarz:
Pokud těmi vodiči něco poteče, samozřejmě to bude větší plocha smyčky více vyzařovat. Pokud bychom si to hodně zjednodušili a brali to tak, že to jedním vodičem teče tam a druhým zpět, tak samozřejmě pokud budou vodiče "vedle sebe", budou vyzařovat méně (ale i přijímat), ještě dál se to dá minimalizovat tím, že z těch 2 vodiči uděláme "kroucený pár"...
Ale pořád ta chyba bude někde jinde! Je třeba aby zařízení bylo provedeno tak, aby se z něj nešířily nežádoucí signály po napájecích, ovládacích nebo jiným přívodech
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana