Lze uznat pro §6 elektrotechnické vzdělání z Ukrajiny?

(1/2) > >>

Richard Holeček:
Dostal jsem dotaz z firmy, kde provádím revize:
Přijali pána, z Ukrajiny, kde vystudoval elektrotechnic kou fakultu s titulem Bc.
Jak je to v tomto případě s naší vyhláškou 50? Pán by si rád udělal alespoň §6
Je studium a titul z Ukrajiny u nás uznatelný, nebo je potřeba studium u nás?
Ve vyhl. 50 se píše, že žadatel musí mít elektrotechnic ké vzdělání, ale nikde jsem nenašel, že musí být české, nebo slovenské.
Jak to tedy je?

Zdeněk Friedrich:
Zákon č. 18/2004 Sb.,  o uznávání odborné kvalifikace a jiné způsobilosti státních příslušníků členských států Evropské unie a některých příslušníků jiných států a o změně některých zákonů (zákon o uznávání odborné kvalifikace),  ve znění pozdějších předpisů, nabyl v plném rozsahu účinnosti dnem přistoupení České republiky k Evropské unii, tj. 1. května 2004. Tento zákon upravuje obecný systém uznávání odborných kvalifikací.
Bližší informace podá TIČR.

Lukáš Rotrekl:
Nevím, jestli legálně ve smyslu kvalifikace, ale byl jsem teď na větší stavbě, kde se pohybovalo podle jednoho z parťáků od 50 do 100 elektrikářů. Z toho mluvil česky stavbyvedoucí a tak 4-5 parťáků. Ostatní z východu.... Nic proti nim, zdálo, se, že práci většinou rozumí. A konkrétně EPS oživoval taky UK.

Zdeněk Friedrich:
Na velkých stavbách běžný jev, šéfmontér +3-6 Čechů, zbytek SK, PL a UK.

Jirka Š. Svejkovský:
Pokud si vezme na triko problémy s případným úrazem, je to na něm.

Na východ od slovenských hranic má skoro každý "univerzitět". Obvykle se jedná o vzdělání někde na úrovni střední odborné školy nebo dokonce učiliště.

Jak píše kol. Friedrich, obrátil bych se s dotazem na TIČR, ale vidím to max. na §4.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana