Budou ČSN zdarma ?
Merick Kir:
Kdo hledá větu o nezávaznosti norem ...
zde
http://elektrika.cz/data/clanky/clanek.2005-03-19.0713680339
text: §4 odstavec (1) poslední věta
§ 4
České technické normy
* (1) Česká technická norma je dokument schválený pověřenou právnickou osobou (§ 5) pro opakované nebo stálé použití vytvořený
podle tohoto zákona a označený písmenným označením ČSN, jehož vydání bylo oznámeno ve Věstníku Úřadu pro technickou normalizaci,
metrologii a státní zkušebnictví (dále jen "Věstník Úřadu"). Česká technická norma není obecně závazná.
Petr Doležal:
Pokud se nepletu, tak vyhláška 137/98Sb je snad pořád platná (alespoň v EPISU říjen 2006) a ani nový stavební zákon v §197 "Zrušovací ustanovení" vyhlášku 137 neruší. To, že se v úvodu vyhlášky hovoří o starém stavebním zákonu snad není na závadu. Ve známé "padesátce" je taky uvedeno ROH a přesto "jedeme dál".
137/98 §45
Elektrické přípojky a vnitřní rozvody silnoproudé a telekomunikačn í
(1) Vnitřní silnoproudé a telekomunikačn í rozvody se připojují na rozvodné sítě přípojkou.
(2) Elektrický rozvod musí podle druhu provozu splňovat požadavky na
a) bezpečnost osob, zvířat a majetku,
b) provozní spolehlivost v daném prostředí při určeném způsobu provozu a vlivu prostředí,c) přehlednost rozvodu, umožňující rychlou lokalizaci a odstranění případných poruch,
d) snadnou přizpůsobivost rozvodu při požadovaném přemísťování elektrických zařízení a strojů,
e) dodávku elektrické energie pro zařízení, která musí zůstat funkční při požáru,
f) zamezení vzájemných nepříznivých vlivů a rušivých napětí při křižování a souběhu silnoproudých a telekomunikačn ích vedení.
Do modrého textu lze snad zahrnout téměř všechny normy elektro. Ale dle mne netřeba se bát, jednou se nový prováděcí předpis musí objevit.
Pavel Tesař:
vyhláška 137/98Sb už asi neplatí. Nyní nějaká 500 něco/2006 Sb.
Kamil Novák:
Právě volal nějaký človíček z jedněch podnikatelskýc h novin. Jednak dokončuje článek na toto naše téma, ale hlavně mi sdělil, že proběhlo jednání mezi Svazem podnikatelů ve stavebnictví a ČNI.
A výstupem z tohoto jednání je předběžná dohoda, že by normy byly veřejně přístupné, tak jak praví zákon, ale tak úplně zdarma by to nebylo.
Má se jednat o paušální částku 500-1000,- ročně.
Toho redaktora zajímalo, jestli by to bylo akceptovatelné .
Samozřejmě se ještě neví, a jakou řadu norem by šlo, jestli by byly pouze ke čtení nebo i k vytištění...at d.
Ale i tak jsem mu řekl, že i toto by bylo víc, než v co šlo doufat. (funny)
Co vy na to ?
PS: Příští týden by měl ten článek vyjít. Až se tak stane, dám vědět.
Petr Doležal:
Pokud to bude přístup ke všem normám není to mnoho. Ale aby to nebylo jako u ČKAIT, která mi již teď nabízí za 500,- ročně přístup k normám, bohužel jen ke stavařským. Na elektrikáře se v jejich dohodě s ČNI jaksi zapomnělo.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana