Jaká může být příčina prskání zásuvky a praskání žárovek?
Jiří_Hrubý:
Z fotky se to nepozná, ale i tak by měl by být na druhé svorce "PE", ne na "N".
Vratislav Fugl1:
Z logiky věci: prská-li v zásuvce při připojeném spotřebiči a zhasnutých světlech, a nic jiného není zapojeno na tento okruh, je přívodní ž/z ten spodní, opálený. Ale co víme, jak je to vše udělané....
Milan Hudec:
Citace: Jiří_Hrubý 01.10.2017, 10:04
Z fotky se to nepozná, ale i tak by měl by být na druhé svorce "PE", ne na "N".
Pozor v tom případě budete mít ndn na neživých částech spotřebičů napájených ze zásuvky s přerušeným propojem PE-N.
Jiří_Hrubý:
Byl jsem učen že PEN má být smyčkován na "studené=bez hřející vidlice" svorky.
Dojde-li pak k vyhřátí vodiče u svorky "N", měl by zůstat funkční a spojitý "PE".
Při přerušení propojky se v případě zasmyčkování odvodu ze svorky "N" NDN objeví na všech ostatních zásuvkách za poškozenou.
V případě přerušení propojky v případě že bude PEN smyčkován přes kolíkové svorky by se nemělo objevit NDN na neživé části, protože kolík zůstane připojen.
Ale připojení odvodu smyčky ze svorky "N" má výhodu protože nejsou proudově namáhány svorky "PE".
V praxi jsem zpozoroval nejednotnost v názorech mazáků. U mědi si troufám tvrdit je to při precizním provedení celkem jedno, problematické je tepelné namáhání u hliníku, tečení za studena a bod styku vodiče s proudově zatíženou svorkou.
Ideálně bych si představoval propojení přívod "PE" - "N" odvod "N"- "PE".
Milan Hudec:
Ano řešení dle vaší poslední věty jsem taktéž viděl.
Nicméně dle mých poznatků je vodič většinou ulomen nikoli v propojce ale před kolíkem, zásuvka se přeci jen trochu kvedlá atd....
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana