Jsme povinní předělávat podružný elektroměr, když se ČEZu nelíbí?
Karel Mastný:
Máme podružný elměr už dlouho. Je ve sklepě ve staré skříni spolu se starými pojistkami a oficiálním elměrem. Takhle jak píšu, tj. na staré desce ve staré skříni je vše dohromady. A najednou přišli chlapi s papírem, že jsou z firmy pověřené ČEZem a jdou to zkontrolovat.. . Já u toho osobně nebyl, jen mama říkala, že tam dlouho měřili a měřili a měřili všechny ty černé staré dráty vzadu za tou deskou, ve kterých se nedá vyznat.
Přijde mi, jako by hledali, jestli někde nekrademe, nebo jestli nemáme nějakou nedovolenou odbočku ze signálu HDO před elměrem nebo tak něco... No nakonec jí řekli, že vše je zapojeno úplně dobře, ale že to nesmí být ve společné skříni. Vytáhli papír, který už přinesli připravený předem. (Což mě překvapilo, že šli takhle už najisto.) Na něm mají předtištěno, že je tam závada umístění podružného měření ve stejné skříni a máme tu závadu napravit. A rukou na ten papír připsali "hlavní domovní vedení je ve vkládací liště", což prý nesmí - říkali, že prý musí být v krku. Copak jsme to do té lišty dávali my? Lidi, já žasnu, co to je...
Otázka, teď už nikoli řečnická: Jsme povinni tu instalaci nechat předělat, nebo to je jen tak, že oni by byli rádi, ale nemusíme? Odvolávají se na zákon 458/2000, paragraf 28, odst.2d a 5b. (A nevím, jestil mám založit další otázku, nebo můžete i odpovědět, jaká je nejlevnější varianta řešení tohoto problému.)
Radek Červený:
Podle popisu co píšete, to vypadá na šmejdy, ale ti chtějí rovnou i peníze.
Na straně druhé, pojďme sjednotit nejdřív názvosloví. Podružný elektroměr je majetek odběratele a nic Čezu teoreticky do jeho provedení není. U fakturačního elektroměru je to ovšem jinak. Opravdu jste si jist, že se jedná o podružný elektroměr?
Pokud odběrné místo nesplňuje připojovací podmínky, je běžný postup, že distributor bude o tomto majitele nejdřív informovat. Odpojení je až krajní způsob.
Nedokáži na dálku posoudit, v jakém stavu onu desku máte, ale pokud by se jednalo opravdu o nějakou s prominutím "hrůzu", pak ji její případné předělání bylo především ve vašem vlastním zájmu.
Jirka Š. Svejkovský:
V elektroměrové skříni nesmí být nic, co nesouvisí s elektroměrem distributora, tedy ani podružný elektroměr.
Vedení v neměřené části musí být umístěno pod omítkou nebo v chráničce tak, aby se znesnadnil neoprávněný odběr. Vkládací lišta tomu opravdu nevyhoví.
Miroš Jan:
Citace: Karel Mastný 26.09.2017, 23:35
Máme podružný elměr už dlouho. Je ve sklepě ve staré skříni spolu se starými pojistkami a oficiálním elměrem. Takhle jak píšu, tj. na staré desce ve staré skříni je vše dohromady. A najednou přišli chlapi s papírem, že jsou z firmy pověřené ČEZem a jdou to zkontrolovat.. . Já u toho osobně nebyl, jen mama říkala, že tam dlouho měřili a měřili a měřili všechny ty černé staré dráty vzadu za tou deskou, ve kterých se nedá vyznat.
Přijde mi, jako by hledali, jestli někde nekrademe, nebo jestli nemáme nějakou nedovolenou odbočku ze signálu HDO před elměrem nebo tak něco... No nakonec jí řekli, že vše je zapojeno úplně dobře, ale že to nesmí být ve společné skříni. Vytáhli papír, který už přinesli připravený předem. (Což mě překvapilo, že šli takhle už najisto.) Na něm mají předtištěno, že je tam závada umístění podružného měření ve stejné skříni a máme tu závadu napravit. A rukou na ten papír připsali "hlavní domovní vedení je ve vkládací liště", což prý nesmí - říkali, že prý musí být v krku. Copak jsme to do té lišty dávali my? Lidi, já žasnu, co to je...
Otázka, teď už nikoli řečnická: Jsme povinni tu instalaci nechat předělat, nebo to je jen tak, že oni by byli rádi, ale nemusíme? Odvolávají se na zákon 458/2000, paragraf 28, odst.2d a 5b. (A nevím, jestil mám založit další otázku, nebo můžete i odpovědět, jaká je nejlevnější varianta řešení tohoto problému.)
Co takhle foto, to je někdy lepší. :)
Jiří_Hrubý:
Možná lépe než se ptát tady, bude zavolat na distribuci (nebo prodej) a podle čísla elektroměru se poinformovat zda to bylo opravdu z jejich popudu.
Není to standartní postup.
Zásadní otázka-byl po jejich odchodu rozvaděč a zaplombován?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana