Jaký průřez vodičů zvolit k 6ks reflektorům 300W/12V?

<< < (3/6) > >>

Libor Smeja:
Citace: Miroslav Revús  22.09.2017, 12:50

Nenašlo by sa niečo podobné v LED vyhotovení? Spotreba (a tým aj prúd) by klesla významne.

Ano, existuje LED žárovka, která je konstrukčně určena pro tento reflektor o výkonu 50W/12V. Bohužel stojí 3000-6000 Kč. Při 6 ks je to 18-36tis. Hodnota jednoho reflektoru s původní žárovkou 300W je 2300 Kč.

Fuk Tomáš:
Citace: Libor Smeja  22.09.2017, 14:12

To určitě ne. Počítal jsem minimálně 6mm2, ale podle tabulky na webu by tam měla byt i 20mm2 což mě děsí.

Ta dvacítka pro délku 10 m je v pořádku. Ohmův zákon neošidíte.
A pro těch vašich 23,5 m padesátku, aby bylo mezi námi jasno. Je to spočítáno pro úbytek napětí na vedení 0,5 V.

Jiří Schwarz:
Citace: Miroslav Revús  22.09.2017, 12:50

Nenašlo by sa niečo podobné v LED vyhotovení? ...

Vím o jednom "historickém objektu",  která byl nasvícen reflektory uloženými na úrovni terénu.
2 nebo 3 sezóny OK, pak někdo přišel s nápadem šetřit energii a reflektory vyměnil za LED.
Napadalo trochu sněhu a "nesvítilo to",  protože to ten sníh nedokázalo rozehřát jako ty původní halogeny :-)

Miroslav Revús:
Asi nepoznali metlu a lopatu :-)

Jan Franěk:
Citace: Libor Smeja  22.09.2017, 14:16

Že to bude topit je mi jasné, ale jelikož to bude pod vodou v bazénu, tak mi to nevadí. Kolem je 250m3 vody a 1,8 kW s tím moc nezamává.

Jo, bazenáři, ti se mě něco natrápili.  ;)

Každé podobné světlo bývá napojeno v krabici a tak poslední cca 2metry budou průřezem 2,5 ,nebo 4 mm. Tedy velký průřez na přívodu není problém.
Ovšem vzhledem k průřezům vedení a pokud chtějí krabice vynechat, bych také doporučil LED řešení. Ale kvalitní. Vím o dvou bazénech, kde levná LED světla po cca 4 létech už jen mžourají.

Citace: Libor Smeja  22.09.2017, 14:18

Transformátory budou použity takové, které jsou na jiných instalacích vyzkoušeny a jsou ok.

Jo,jo. Trafa, pokud jsou dobře umístěna a rozumně zatížena, nebývají zdrojem problémů. To potvrzuji  ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana