Jak správně a bezpečně vybít náboj v mikrovlnce?

<< < (2/3) > >>

Fuk Tomáš:
Já bych se držel spíš odporu než žárovky proto, že takovýhle přípravek se povaluje po stole, občas spadne na zem, a žárovka na takové zacházení není stavěná.

ACEOF ACES:
Nemohlo by dojít k proražení odporu, napětím z toho kondenzátoru?

Lukas55555:
Citace: ACEOF ACES  25.09.2017, 14:03

Nemohlo by dojít k proražení odporu, napětím z toho kondenzátoru?

Mohlo. Použitím rezistoru s nedostatočným výkonom.

Jiří Schwarz:
Když půjdeme do detailů. i odpor je dělaný na nějaké napětí. A není tam problém jen s "přetížením" a z toho plynoucí možností přerušení (přehoření dráhy),  ale i s elektrickou pevností, možností přeskoku napětí po povrchu...
Proto jsem navrhoval větší "Watáž",  protože tam jsou i větší mechanické rozměry odporu a je menší nebezpečí přeskoku po povrchu.
Když se podíváme do schéma zapojení některých starších televizorů, je tam někdy propojen jeden pól přívodu s GND potenciálem přes 2 odpory v sérii. To je právě proto, že výrobce odporu garantuje nějaké napětí mezi vývody a konstruktérovi to "nestačilo" a šel na jistotu s pořádnou rezervou.

Citace: Vladimír Štemberg  24.09.2017, 19:13

... Vidlička by měla mít možnost nastavení vzdálenosti konců pro přizpůsobení různým velikostem kondenzátorů, ...

Já jsem spíše počítal s konstrukcí, kdy se jeden pól připojí "krokodýlem" na kostru a pak se druhým vývodem, "pohyblivým",  vybije kondenzátor.
V trochu "menším" to je princip připomínající zavěšení zkratovací soupravy na vn

Zdeněk Friedrich:
Citace: Jiří Schwarz  25.09.2017, 21:20

To je právě proto, že výrobce odporu garantuje nějaké napětí mezi vývody a konstruktérovi to "nestačilo" a šel na jistotu s pořádnou rezervou.

Je to sice mimo téma, ale nemohu si odpustit poznámku.
Časy, kdy konstruktéři konstruovali s rezervou, aby to něco vydrželo jsou nenávratně v pryč a nyní je trend zcela opačný, úspěšný konstruktér konstruuje těsně za hranici záruční doby.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana