Napadá tě, co vše se může stát v případě nedodržení instalačních zón ukládání vedení pod omítkou?
Patrik Mlynar:
Ak jedna profesia prereze, prevrta vedenia inej profesie, vidim to na pracu bez nazretia do projektu a bez koordinacie. Na pomocne prace sa vzdy budu brat robotnici s nizsim intelektom a na tych treba davat proste pozor. Ukrajinci su v tom nevinne, len robia, co sa im nakaze. Rovnako ako bagrista, ktoremu povedia "tuna bude vykop pre kanal". Jeho veduci ma mat vykres inzinierskych sieti a to ani tak nemozno cakat, ze budu tam, kde na vykrese.
Maroš Klein:
Pri spomienkach ktoré sa dostávajú do príbehov ide málokedy o bezproblémovú rutinu. Ak ide všetko ako má a ešte k tomu dlho, začína to byť poriadna nuda.
Rád vzpínam na stavbu, kde mi kúrenári dali 3x kábel a ja im raz kúrenársku trubku. Všetko v zónach.
A boli sme si kvit aj čo sa týka pracnosti. :)
Jan Franěk:
Dodržování instalačních zón, je známkou dobrého řemeslníka. Jakýkoliv další rozumný řemeslník ví, že kabely jsou taženy kolmo čí vodorovně a v určitých místech a tam se musí vrtat jen velmi opatrně, nebo raději vůbec.
Menšina je vybavena "hledačkami" ke zjištění vedení pod omítkou a minimalizaci možných škod. Ovšem mnoho hledaček je nespolehlivých za určitých podmínek a slepá důvěra v "pípání" může být zklamáním.
V praxi se ale potkávám tak půl napůl se skupinou, která kabely tahá nejkratší cestou a tedy šikmo po zdech a jakékoliv vrtání, nebo zatloukání skobičky, se pak stává adrenalinovým sportem. Oproti tomu pokud víte že kabely vedou kolmo nahoru a dolu od vypínače a dolu do podlahy od zásuvek, máte rázem o starost méně.
Přitom úspora kabelů při "zašněrovávní stěn" je skoro nulová, vzhledem k ceně celé instalace.
Navzdory všeobecnému mínění si myslím, že slušných firem pracujícíh tak, že se za svou práci nemusí stydět, je celkem dost, i když rozhodně nepatří mezi většinu. Podle mne si za to mohou sami zákazníci, pro které je na prvním místě cena a kvalita až na místě druhém. Jednoduše není možné garantovat určitou kvalitu a být nejlevnějším. Na druhou stranu je pravda a možná i pochopitelné že mnoho lidí nezajímá jak mají kabely roztahány, hlavně když se svítí, vše funguje a bylo to levné. Jen mi někteří si zakládáme na něčem, co pro mnoho lidí není vůbec podstatným a nedokážeme jim řádně vysvětlit proč na tom trváme a proč se nám to co předvedla jejich firma nelíbí. Někdy je opravdu těžké obhájit cokoliv, co nemá přímý dopad na bezpečnost, i když to múže v určitých přípdech nebezpečí představovat. Zrovna ve čtvrtek jsem demontoval lišty v jedné kanceláři a ukládal kabely do vysekaných drážek. Když jsem vyškubával jednu lištu, zhasla půlka světel. Potvora hřebíček v kabelu a na něm celou dobu užívání fáze. Nezbylo nic jiného, než poškozený kabel vyměnit za nový. Sice byl kabel uložen vodorovně, ale vlnil se + - 20cm a v jedné z vln byl trefenej. :D
Lukas55555:
Citace: Patrik Mlynar 17.09.2017, 17:32
Rovnako ako bagrista, ktoremu povedia "tuna bude vykop pre kanal". Jeho veduci ma mat vykres inzinierskych sieti a to ani tak nemozno cakat, ze budu tam, kde na vykrese.
Nuž ale tie plány by mal mať aj bagrista a takisto je zodpovedný za to al nečo prekopne ak to bolo na pláne.
Lukas55555:
Citace: Maroš Klein 17.09.2017, 17:42
Rád vzpínam na stavbu, kde mi kúrenári dali 3x kábel
To mi pripomiína ako u nás kopali kanalizáciu. Presekli kábel distribučného vedenia tak monteri RZ došli spraviť spojku. Ešte sa ani nestihli vrátiť na základnu a už ich volali znova lebo sekli znova kábel o 1 meter ďalej.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana