Jak řešit podpěry vedení pro hromosvod pro hřebenáče 275x120mm?

<< < (3/4) > >>

Fuk Tomáš:
Citace: Michal P  12.09.2017, 16:20

... nápad, že bych využil např. TREMIS PV 1s (V167) do zdiva a přilepil jej den předem na hřebenáč např. mamutem total apod.,  tedy přídržnost od 15 do 50Kg/cm2, takže řekněme 20Kg to musí i ve smyku udržet...
Počty mi říkají,  že vám ho z hřebenáče odloupnu bočním tlakem, silou 100-150 N.

Michal P:
Citace: Fuk Tomáš  13.09.2017, 11:02

Počty mi říkají, že vám ho z hřebenáče odloupnu bočním tlakem, silou do 150 N.

Nevím jak jste počítal, není to prostě jen pevnost ve smyku 1,41 (N/mm2),  tedy pak na celé ploše podpěry byste teoreticky musel udělat přes 2kN a to už je hodně velká síla? I takových 300N musí být přeci naprosto dostačující. Zkoušel jsem dnes ráno plochu asi 1x2cm a i když nebylo ještě zatvrdlé, tak to drží jako čert. Samozřejmě nepočítám "páku",  ale to lépe nebude držet asi ani ten DEHNGRIP, pominu-li to, že u něj nemusím řešit životnost. Samozřejmě by šlo využít i jiného lepidla, třeba epoxidové, ale to bych se již poradil s nějakým technologem na lepidla. Z pohledu technického listu mi to přijde plně dostačující a spíše to pohne s hřebenáčem než byste to utrhl  :)

Fuk Tomáš:
Citace: Michal P  13.09.2017, 11:23

...Samozřejmě nepočítám "páku"

Samozřejmě že jsem počítal páku, co bych taky počítal jiného, když to chci urvat páčením. Navíc ještě páku na oblém hřebeni (na rovné ploše by totiž byla potřebná síla dvojnásobná).

Michal P:
Citace: Fuk Tomáš  13.09.2017, 11:33

Samozřejmě že jsem počítal páku, co bych taky počítal jiného, když to chci urvat páčením. Navíc ještě páku na oblém hřebeni (na rovné ploše by totiž byla potřebná síla dvojnásobná).

samozřejmé to ostatním kromě vás není, neb jste neuvedl co přesně, pro jakou plochu a jak jste počítal. Ale samozřejmě  (poklona)  za orientační výpočet, předpokládám tedy na podpěru o poloviční ploše. Jinak ten hřeben je díky velikosti tak málo oblý, že jej lze téměř považovat za rovný povrch, na těch 20mm šířky. A ono i těch 150N není málo, ale lépe to člověk pozná, když to zkusí odtrhnout v praxi, neb ten výpočet je tak jako tak orientační a když to v reálu páčíte, tak to myslím si drží jak smyk tak tah, neb čistě kolmo na to asi působit nedokážete. Ostatně i ten DEHN byl testován více na tah jak smyk, i v případě té houpačky. Možná drží lépe, ale domnívám se že jde o pevnost hlavně při montáži, není to tak? A na to drží fest i před zatvrdnutím. Co se stane s vedením na podpěrách při úderu blesku už snad nikdo neřeší, neb to asi ani nikdo nespočítá.

Michal P:
i přesto že se možná pletu, ať zde neřešíme zbytečně fyziku, předpokládám, že jde o pevnost pro uložení drátu, jeho fixaci při montáží a bezbleskového zatížení.
Vyzkouším obě varianty, pokud nebude DEHNGRIP schůdný, zkusím ten mamut, případně mamut total, který má mnohem lepší hodnoty, ale zase není v černé barvě. A dám vědět jak co drží v praxi, byť subjektivně, ale bude to asi lepší než výpočet.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana