Existují nějaké špecifické požiadavky na elektroinštaláciu v kravíne?

(1/3) > >>

Jozef987:
Má niekto skúsenosť s elektroinštalá ciou v kravíne a vie mi poradiť, na ktoré špecifické požiadavky si mám dať pozor, resp. nezabudnúť ich riešiť?

Jan Franěk:
O tom nepochybujte. Co tak začít studiem ČSN 33 2000-7-705 ed. 2. Další pak budou následovat.  ;)

Jen napovím že důležitá bude jak mechanická ochrana kabelových vedení, tak například krokové napětí, nebo rizika požáru.
Ostatní je pouze na vás a vašem projektantovi. Případné dotazy k projektu pak konzultujte přímo s ním. Jestli není projekt ani projektant, tak rychle pryč. Nic lepšího vám určitě neporadím. Je to mnohem širší téma, které se nedá vecpat do jedné odpovědi.

Václav Třetí:

Jako téměř všude v zemědělství je třeba počítat s vlhkem-mokrem, hořlavými materiály a prachem, který může být až výbušný, potřebou mechanické ochrany nejen před zvířaty, ale dost časté je i poškození stroji a nebezpečím vyplývajícím z rozdílu potenciálů, protože zvířata jsou daleko citlivější na elektrický šok.

Jiří Schwarz:
To krokové napětí bych nepodceňoval, viz odkaz. A nejen krokové napětí, ale i rozdíl potenciálů mezi tím, kde zvíře stojí, a čeho se může dotknout tlamou (napáječka,...)
Takže to chce na místě projektanta, který o tom něco ví, má nějaké zkušenosti, aby se něco neopomenulo

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/2219122-vyboj-zabil-farmari-tri-telata-cloveku-se-stat-nemuze-uklidnuji-cez-a-fyzici

Jozef987:
Čo sa týka pospojovania, tak mi je to viac menej jasné. Viem, že sa riešia presné svetelno technické parametre osvetlovacej sústavy (osvetlenie, oslnenie, vernosť podania farieb, počet hodín umelého osvetlenia atď.) pre jednotlivé druhy zvierať, ale tieto požiadavky neviem nikde v norme nájsť. Myslíte, že to je skôr v hygienických predpisoch? Norma rieši len priestor ale nie druh zvieraťa.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana