Jak má být uložen kabel ve veřejně přístupné části domu?
Jan Němec:
Přátelé, setkal jsem se v jednom paneláku se zajímavou instalací. Při rekonstrukci zvonkových rozvodů realizátorům scházely dráty a tak si chybějící dvě žíly doplnili dvojlinkou k telefonu. Připevnili ji na stěnu v průchodu domu nastřelovacími sponkami, v rozteči asi 30cm. Po čase nějaký nenechavec, asi potřeboval za něco potáhnout, tak potáhl za dvojlinku mezi dvěmi sponkami. A kablík povolil. Dnešní situace je taková, že překážel úplně a kabel je utržen. Zvonky teda nejedou. Je nějaký odkaz v normách na způsob uložení takového vodiče s malým napětím v prostorách vstupu domu? Majitel domu zvažuje reklamaci na realizační firmu, ale neví, jak ji správně formulovat a obrátil se na mne. Osobně taky nevím. Díky
Pavel Horský:
To co popisujete patří do škatulky tzv. prasáren, ale v rozporu s ČSN to neni. Tak to vidím alespoň já. Vemte si např. jak provádí rozvody pevných telefonních linek montéři bývalého Telecomu. To se někdy člověku zatají dech :-\
Reklamace na provedenou práci je ale podle mě v pořádku. Možná, že měl majitel reklamovat práci hned při jejím převzetí, ale to nic nemění na tom, že tak nemůže učinit dnes.
Seriózní firma by měla určitě na reklamaci okamžitě reagovat a tuto "čuňárnu" neprodleně odstranit. Určitě je spousta jiných řešení, jak uvést instalaci do pořádku, než připlácnout na zeď vámi popisovanou "dvojlinku"
Pavel Tesař:
Na únikových cestách rozvody pod omítkou min. 10mm, v samostatných drážkách, uzavřených dutinách, šachtách nebo kanálech určených pouze pro el. vodiče a kabely. Nebo chráněny protipožárním nástřikem EI 30D1 pokud se nevyžaduje odolnost jiná. Na CHÚC el. rozvodné skříně a krabice s dveřmi s PO EI 30D1 pokud se nevyžaduje odolnost jiná.
Pavel Rotrekl.:
Majitel domu by se měl nejdříve podívat, co je napsáno ve smlouvě. Dále, co je v projektu, protokolech, apod.
Daniel Veceřa:
Pánové, vraťte se k úvodní otázce. Pokud někdo utrhne zasponkovaný kabel na zdi v chodbě, tak to asi těžko můžete reklamovat. Alespoň já bych to určitě neuznal. Jiná otázka je, jak to bylo uloženo, ale pokud si to zákazník takto přebral, nic bych k tomu nechtěl dodávat. Jistě by bylo hezké dát to do zdi nebo alespoň lišty, ale je to o ceně. A jedná se o rozvod malého napětí ke zvonkům, takže vážně pochybuju o tom, že by norma nařizovala jak to montovat.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana