|
Roger
|
|
« Odpověď #55 kdy: 02.04.2018, 22:48 » |
|
To tvrdite vy, kdo je odbornik a kdo ne. 1,5 cu ma zatizitelnost 20A viz Proudová zatížitelnost kabelů na http://usporyvm.sweb.cz/pomucky/pomucky_01.htm a ptal jsem se na nazor, kolikk wattu byste pro kabel ulozeny ve zdi 3x1,5 zapojili, samozrejme se bavime o hodnote vyssi nez 10A a nizsi nez 20A.
|
|
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #58 kdy: 02.04.2018, 23:36 » |
|
Pokud se budeme bavit o watech, tak bych u tohoto kabelu a v bytové výstavbě, doporučil zatížení od 1W, po cca 2200W. Tedy bez výpočtů a bez ohledu na proměnné o kterých zde už psal kolega Hejčl. Pokud se budeme chtít bavit o maximálním proudovém zatížení, bude to cca od 0,1-10A, za těch samých podmínek. Budeli potřeba vyšší zatížení na tento kabel, netroufnul bych si to bez bližších znalostí konkrétního mista. Třeba i impedance v daném místě. Jinými slovy bez vstupních dat se nedá bavit o vyšších proudech, ani watech zatížení pro tento kabel. Bez ohledu na tu tabulku. Psal jsem ulozeni ve zdi, delka nevyznamna a prostredi bytove.
O tom píšete až nyní To tvrdite vy, kdo je odbornik a kdo ne.
Myslím že každý kdo si přečetl můj příspěvek, tak nenajde nic o tom že bych něco podobného tvrdil. Jen se podivuji nad tím, že si s takovouto jednoduchou úlohou neporadí odborník vašeho formátu. Proto se ptám, zda jde o nějaký kvíz. A možná rovnou i jestli jsem prošel.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
Roger
|
|
« Odpověď #60 kdy: 03.04.2018, 09:14 » |
|
To jsou mi rady, kabel je ve zdi a ja vim, ze na 1,5Cu se patri 10A jistic (tedy 2300Watt), otazka znela na to, co snese bez uhony kabel, nez ve zdi uhori. Asi to je zbytecne resit, kdyz i topidlo bude nejspise vybavene 1mm prurezem a vy tady stejne radite nerealne.
Mel jsem se zeptat jnak, kolik amper je nutnych pro upaleni 1,5cu a po jakou dobu?
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #62 kdy: 03.04.2018, 09:23 » |
|
Chytrému napověz, hloupého trkni!
Především pokud je delší vedení ke spotřebiči, něco málo se na tom vedení ztratí. I aplikace Sichr má funkci umožňující ekonomickou variantu, tedy mírné zvýšení ceny kabelu při použití většího průřezu, protože se to za nějaký čas vrátí v ušetřené energii. Jakmile jsme v koupelně nebo podobném prostoru, beru průřez vodičů 2,5mm2 jako nějaký standard, přece jen je menší pravděpodobnos t nějakého horšího spoje u tohoto průřezu (zásuvky některých výrobců nemají příliš dobře řešené svorky pro vodiče 1,5mm2) Takže i když pro výkon 500W s rezervou ten průřez 1,5mm2 stačí, já chyb ho tam nedal.
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Jan Franěk
|
|
« Odpověď #63 kdy: 03.04.2018, 10:19 » |
|
To jsou mi rady, .. Mel jsem se zeptat jnak, kolik amper je nutnych pro upaleni 1,5cu a po jakou dobu?
To asi nikdo z nás neví, protože se naopak snažíme o to, aby použitý kabel byl dimenzovaný a zatěžovaný jen tak, aby jeho vlastnosti byly zachované po co nejdelší dobu a tedy životnost instalace byla co nejdelší. Dlouhodobým přetěžováním zrychlujete stárnutí izolace, vyhříváte spoje i samotný Cu vodič. Z mého pohledu se vám pouze povedlo zaplevelit celé toto vlákno blbostma. A to i tím že neumíte své otázky správně formulovat. Kdyby jste toto o destrukci kabelu napsal hned na začátku, byli bychom hotovi raz dva. Osobně jsem se domníval že se ptáte na něco úplně jiného, když vám šlo o hodnoty proudu mezi 10 a 20 Ampéry. Přitom k rychlé destrukci vámi udaného kabelu, bude zapotřebí násobek maximálního dovoleného proudového zatížení. Ale to je snad jasné každému kdo chápe fyzikální zákony. Něco by mohlo napovědět i testování WAGO a stáčecích konektorů, které proběhlo před pár lety. https://elektrika.cz/data/clanky/vysledky-proudoveho-testovanibezsroubovych-svorek-wago-a-ideal/view?searchterm=st%C3%A1%C4%8Dec%C3%AD%20konektor
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
Soukupp
OSVČ
|
|
« Odpověď #65 kdy: 04.04.2018, 06:43 » |
|
Rozvody topení jsou dnes běžně prováděné v mědi. Pokud už si chcete pohrát se vzhledem a u žebříku není místo, prožeňte trubku k žebříku ve vedlejší místností za zdí krabicí, např. KO100 a tam na ni dejte svorku. Obdobně do podobné krabice přitáhnu CY4 z EPS a z této krabice, která umístěním neruší vzhled, provedu pospojování v koupelně hvězdicovitě. Je to léta ověřená praxe a klidně budu nosit titul šíleného pospojovače Takto se to běžně dělá, ale na ekvipotenciáln í svorkovnici má být podle normy nejmenší průřez CY6.
|
Elektrorevize E2A, okres Prachatice, Jižní Čechy, e-mail: petr.soukup@post.cz, tel: +420 776 374 700
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #66 kdy: 04.04.2018, 06:46 » |
|
To jsou mi rady, kabel je ve zdi a ja vim, ze na 1,5Cu se patri 10A jistic (tedy 2300Watt), otazka znela na to, co snese bez uhony kabel, nez ve zdi uhori. Už jsem viděl Cu 1,5 která táhla celý byt (přístavba za RD, druhý domek)....Prý to měl 20 let, jištěno 25A v rozvaděči (další baráček celý v elektrice i vaření....jen topení plyn).... Měřil jsem to, šlo v něm až 23A!! Jen vodič měl trochu jinou barvu, ale izolace byla dobrá... Délka asi 7m - ve vzduchu ve sklepě. Jen co jsem zjistil , co utáhne CYKY 1,5.....(i když jeto mimo normové hodnoty a je to špatně) Pro zajímavost
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #68 kdy: 04.04.2018, 08:31 » |
|
Topili nejenom elektrokotlem. ..
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
Jan Franěk
|
|
« Odpověď #69 kdy: 04.04.2018, 09:04 » |
|
To si pak můžeme říct jak slabý je drátek v pojistce a co všechno snese. Z tohoto pohledu je i CY1,5mmm tlustá. Myslím že tato debata nemá řešení a je nesmyslná. Nevidím důvod k tomu řešit při jakém proudu poškodím kabel ve zdi. Vždy budu řešit jen jak jej správně dimenzovat, aby něco vydržel a ztráty na něm aby byly co nejmenší. Nechci z kabelu dělat vyhřívání zdi a topit ním do nikam a pak to ještě platit. Topili nejenom elektrokotlem. ..
Přesně tak
|
|
|
|
|
Roger
|
|
« Odpověď #71 kdy: 04.04.2018, 21:28 » |
|
To si pak můžeme říct jak slabý je drátek v pojistce a co všechno snese. Z tohoto pohledu je i CY1,5mmm tlustá. Myslím že tato debata nemá řešení a je nesmyslná. Nevidím důvod k tomu řešit při jakém proudu poškodím kabel ve zdi. Vždy budu řešit jen jak jej správně dimenzovat, aby něco vydržel a ztráty na něm aby byly co nejmenší. Nechci z kabelu dělat vyhřívání zdi a topit ním do nikam a pak to ještě platit. Přesně tak Ma otazka smerovala ciste pro zatez topeni, tedy ze se ve zdi otepli na 26oC nen myslim na zavadu a to teplo na kabelu bude vyuzito stejne, jako by bylo vyuzito na primotopu. nebo se pletu a je to hure protopena energie? No patrme ano, kdyz se topi do izolace a ne do zdi, kolik tedy sichr hlasi ztraty pri 3000 Wattech a 5 mezrech 1,5Cu?
|
|
|
|