Proč když připojím spotřebič do sítě nevznikne zkrat?
Jan Alin:
Vtip na ukončení prázdnin? ;D
Jirka D:
Citace: Jiří Schwarz 26.08.2017, 21:17
A já hlupák jsem si myslel, že tohle se učí ve fyzice na základní škole...
To tedy to naše školství za těch několik desítek let, co jsem ukončil ZŠ, nikam nestouplo, spíše asi kleslo, spadlo...
Ale kus drátu s odporem několik málo miliOhmů vražený mezi L a N do zásuvky by vyvolal průtok proudu, který už bude omezen i parametry "zdroje" a bude to stav, který je možný označit za zkrat a měl by na něj reagovat nějaký ochranný prvek (jistič, pojistka)
, tak třeba mě taky bavil slaboproud a postavil jsem i nějaký ten vysílač, ale tohle mi vždycky taky vrtalo hlavou. Ono to je asi tím, že se vysvětlujou jen ty rovnice, ale nevysvětluje se to na reálném světě.
Ale už to asi chápu:
když teda vezmu nějaký odporový drát a zapojím ho do zásuvky (jako ohřívač), tak čím delší ten drát bude, tím větší bude mít odpor a tím menší bude mít ohřevný výkon, proteče méně proudu a já zaplatím méně elektřiny?
Ono vlastně by se ten drát (či spotřebič) nemusel pořád navyšovat na něm výkon až by se roztavil (či zničil), protože vlastně ten drát má takový odpor, že ty elektrony nemohou jím procházet ve větším množství při daném napětí, ten proud je v něm fůrt konstantní a pokud to ten drát vydrží nějaký čas, tak to pak vydrží pořád, jinak by bylo potřeba ho aktivně chladit. Avšak, kdyby se zvýšilo to napětí, tak by to mohlo "prorazit" ten drát (resp. rezistor). Navíc s rostoucí teplotou toho drátu se jeho odpor zvětšuje a tím zmenšuje jeho výkon a zahřívání, takže se to vyrovnává a ten drát to o to více vydrží.
Akorát nechápu ještě jednu věc:
Když mám transformátor a sekundární cívka nemá uzavřený obvod, jakto, že neprochází proud (nebo prochází?) na primární cívce?
Jirka D:
Navíc ten generátor či baterie má fůrt stejné napětí, nemůže mít více, ty elektrony se zkrátka přesouvají dokud napětí neklesne na nulu. Kdyby však jsme ty elektrony neustále dodávali a zvětšovali napětí a tím proud, tak by vždy nutně nakonec došlo k zničení obvodu.
Té baterii je úplně jedno co je mezi + a -. Ta o tom obvodu neví nic. Ta zkrátka jediné co ví, je jaký je (celkový) odpor v obvodě. Takže když mi si tam dáme kilometrový drát s nějakým odporem nebo metrový drát, tak jediné co ví je jaký celkový odpor ten obvod má. A podle toho odporu a napětí té baterie tam prochází daný proud. Kdyby jsme měli dvoukilometrov ý drát a uprostřed izolant (či spotřebič s nekonečným odporem), tak tam proud procházet nebude, kdyby tam nebyl izolant, ale nějaký spotřebič s nějakým odporem, tak tam bude procházet jen tolik proudu, kolik ten odpor celého toho obvodu a napětí té baterie bude dovolovat, a pokud to ten spotřebič (či obvod) vydrží (to znamená bude stavěný na dané napětí, aby zkrátka ten svůj výkon daný tím odporem, který má, ho nezničil), tak zkrátka bude procházet proud konstatně, nevznikne žádný zkrat (nic se nezničí).
Jiří_Hrubý:
Citace: Jirka D 04.07.2020, 03:42
, tak třeba mě taky bavil slaboproud a postavil jsem i nějaký ten vysílač, ale tohle mi vždycky taky vrtalo hlavou. Ono to je asi tím, že se vysvětlujou jen ty rovnice, ale nevysvětluje se to na reálném světě.
I=U/R a P=U.I jsou vskutku náročné a složité rovnice.
Jestli jste stavěl vysílač jinak, než podle schémátka bezdrátového FM mikrofonu z amára, počítal jste jistě složitějším postupem třeba oscilační obvod.
Ale už to asi chápu:
když teda vezmu nějaký odporový drát a zapojím ho do zásuvky (jako ohřívač), tak čím delší ten drát bude, tím větší bude mít odpor a tím menší bude mít ohřevný výkon, proteče méně proudu a já zaplatím méně elektřiny?
Zase R=ρ.l/S a I=U/R a P=U.I.
Tohle je všechno fyzika z počátků druhého stupně ZDŠ...
Akorát nechápu ještě jednu věc:
Když mám transformátor a sekundární cívka nemá uzavřený obvod, jakto, že neprochází proud (nebo prochází?) na primární cívce?
Rovněž sedmá třída a fyzika, indukce a transformátor.
Protože to vinutí je drát se začátkem a koncem, připojený ke zdroji, protéká jím proud pokud tedy to vinutí není spálený, to může téct mimořádně velký, nebo taky žádný a sice proud magnetizační I10.
Citace: Jirka D 04.07.2020, 04:51
Navíc ten generátor či baterie...
Tenhle konstrukt, možná "dobře" míněný, jsem moc nepobral, nicméně zdroje v režimu provozu nakrátko mají (až na speciální vyjímky) velmi krátkou životnost a odchází s mohutnými efekty. Není to tedy jen o zničení obvodu, ale i zdroje samotného.
Doporučuji samostudium zdroje naprázdno a nakrátko...
Jan Bocek:
Citace: Jan Alin 28.08.2017, 19:53
Vtip na ukončení prázdnin? ;D
Když je okurková sezóna a není o čem psát.....a když fyziku učí latikář a nezanechá to stopu.....a odborné fórum to nezaslupluje.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana