Neprodal by mi někdo starou, neplatnou ČSN 34 1390?
Miroslav Minařík:
Citace: Jan Franěk 22.08.2017, 07:57
Tak si přečtěte podmínky šíření norem, na stránkách UNMZ (norm) . Navíc normy "stažené" z UNMZ, jsou opatřeny jménem firmy která je zakoupila a i proto bych byl s jejich dalším šířením více než opatrný.
Pokud nechcete využít rady Miroslava Revúse, dejte si do google vyhledat oficiální prodejce technickcých norem. Je jich dostatek a nemají problém se zasíláním norem.
osobně jsem to nevyužil od doby co jsou normy přístupné za poplatek On-line. ;)
Přesně tak.
Prodejců ČSN, kteří ji mohou vytisknout a prodat je dost, ale na inzerát jako starožitnost to nejde. I stará neplatná ČSN podle zákona 22/97 se šířit nesmí.
Skutečnost, že mám krabice starých norem jako dědictví nebo dar je spíš úsměvné šíření. Ale když nad tím přemýšlím, tak ani toto není ošetřeno!
Maroš Klein:
Portál www.technicken ormy.cz napríklad nežiada podmienečne registrovať firmu, tak by to asi aj dediť šlo. Či?
Inak nešlo mi o konkrétny spôsob ako sa dostať k jednej čsn, tých poznám dosť, len som si všimol v odkaze p. Franěka zbytočné obmedzenie v službe ÚNMZ.
Jednoduché zamyslenie sa nad ich podmienkami formou predaja cez e-shop.
Pokud nechcete využít rady Miroslava Revúse, ...
Akože odporúča 9 z 10 elektrikárov? :) :)
Miroslav Minařík:
Citace: Maroš Klein 22.08.2017, 09:03
... zbytočné obmedzenie v službe ÚNMZ.
Paradoxů v ochraně know-how je mnoho. Chránit šíření know-how normy je něco jako když si chrání jeden soused vzdušný prostor před holuby souseda druhého. Jen nejde o souseda, ale o stát a úředníky státu.
Více, méně zákon je zákon a krást se nemá. I my v redakci jsme měli několik roků neomezený tisk norem abychom si naplnili knihovnu. Ovšem šíření je nepřípustné. Na druhou stranu, pokud někdo chce vyrůst na cizím know-how, rád zaplatí za ČSN online.
Petr Pospíšil.:
Tak si přečtěte podmínky šíření norem, na stránkách UNMZ (norm) .
Mluvím o papírové formě. Určitě, když si půjdu koupit papírovou brožurku, která má 73 stran nebudou po mě chtít OP. Zaplatím 500,-Kč a jdu.
Samozřejmě ji nepůjdu 100 x oxeroxovat a po 100,- prodávat.
Před chvilkou jsem namátkově na googlu našel zmíněnou ČSN 2x k tisku a dokonce v ZIPu i s desítkou jiných.
Osobně mám placené prohlížení bez tisku. Nedávno vyběhla fáma, že stavební normy budou zdarma a že by tam mohli spadat i některé elektrotechnic ké. Pak to nějak vyšumělo.
Miroslav Revús:
Na odkaze, ktorý som uviedol je ich mnoho, hlavne strojárskych a stavebných, ale elektrikárske sú tam takmer všetky neplatné. Ale pre študijné účely to postačuje :-)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana