Musí zásuvka spínat fázi nebo je jedno co?

(1/3) > >>

Michael Přibyl:
Mám zásuvku spínanou přes Wi-Fi a řeším, zda je podle norem nutné spínat fázi, oba vodiče nebo se také smí spínat jen nulák. Zásuvka je ze starých spínacích hodin, takže má pevnou "zástrčku" i zásuvku, tj. bez pohyblivých přívodů.

Jan Franěk:
Citace: Michael Přibyl  14.08.2017, 12:22

Zásuvka je ze starých spínacích hodin, takže....

Tomu nějak nerozumím  :-\

A jak to koresponduje s tímto?

Citace: Michael Přibyl  14.08.2017, 12:22

... a řeším, zda je podle norem.......

Jestli to chápu správně, jde o nějaký bastl?

;)
Nejrozumnější je jistě vypínat oba pracovní vodiče. Sice se občas potkávám s výrobky, kde se poloha vodičů L a N neřeší, tedy že některé vypínají vodič N, ale domnívám se že to není moc dobré. Problém pak může vzniknout tam, kde je za podobným spínačem více zapojených spotřebičů najednou.

Michael Přibyl:
Ano, je to bastl. Krabička je ze spínacích hodin. Jelikož dnes může být fáze vlevo i vpravo, tak se mi zdá taky nejlepší spínat oba vodiče, ale jde mi o to, zda norma říká, že se nesmí spínat pouze nulák.

Jirka Š. Svejkovský:
Vypínat všechny pracovní vodiče doporučuje (ale nenařizuje) norma na pohyblivé přívody (ČSN 34 0320 ed. 2, čl. 5.3.5). V ostatních případech doporučení neznám.

Jde o to, že fáze i nulový vodič jsou vodiče pracovní, takže je jedno, který z nich přerušíte.

Vypínat oba je samozřejmě nejlepší a nejčistší řešení.

Jiří Schwarz:
Je celkem běžné u přístrojů "z dovozu",  ať jsou to různé časovače, dálkové spínané zásuvky,...  že se spíná jen jeden pól a je to ten, který je v zásuvce vpravo, takže podle našich zvyklostí N.

Nemělo by to ničemu zásadnímu vadit, pokud je to "funkční spínání".
Pokud by to chtěl někdo řešit z hlediska bezpečnosti, tak je správné vypínat oba (všechny) pracovní vodiče.

Jeden problém, který to může přinést, jsem pomáhal vysvětlit - spínací hodiny, které v jistou dobu odpojily "N",  a LED řetěz na  vánočním stromku nezhasl úplně, ale LEDky nepatrně svítily...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana