Je potřeba mít §8 pro připojení EZS na zrevidovaný přívod?
Miroslav Minařík:
Citace: Jan Bocek 04.08.2017, 08:07
Ještě mne napadá, že §8 je pro dodavatele právě o legislativě,
aby nemusel klást podobné otázky.
Souhlasím.
Jenže dnes je jiná doba. Před třiceti roky jsem s §6 věděl proč budu chtít a potřebovat §7 a pak §8. Dnes se udělá "nějaké" přezkoušení a tím to končí. To není výčitka, to je fakt. Za tento fakt může malá společenská opora a vyhlášku si dělají pouze proto, že potřebují splnit legislativní povinnost. Nic víc. Tečka.
Jan Bocek:
Mirku,
máš naprostou pravdu v tom, že je to jen pro splnění povinnosti ( dostat papír osvědčení a oprávnění) a pak nic.....
Denně se setkávám s velice nízkou úrovni znalosti právě z legislativy. Lidé s §8 nemají ani tušení o existenci nějaké 50110-1 ed. 3 a dodavatele elektrického zařízení o nějakém nařízení NV 17/2003 Sb......že jim ukládá něco zákon při jejich činnosti.
Schází nějaká zpětná vazba, něco je špatně ve společnosti. Vytratily se "zábrany" v dodržování i technických zákonů a každý si dělá co chce a jak to vidí dobře......i když jsou výjimky a občas jsem překvapen s perfektní práce a ještě je i něco navíc. A dokonce i revizní zpráva může být zpětnou vazbou ( kéž by).
Michal Zoubek:
, (poklona) za vaše odpovědi. Já právě nemám živnost v oblasti elektro, pouze opravy elektronických zařízení a přístrojů (mám maturitní obor mechatronik a pár let praxe s různými malými opravami počítačů, pájení USB konektorů k nabíjecím základnám čteček apod.). Nicméně, jak jsem již psal, jedná se o montáž EZS, koncesi si budu zřizovat a veškeré zařízení bude do 12V, kromě ústředny, do které se připojí hlavní přívod do svorek. Samozřejmě právě ten přívod a revizi by dělal certifikovaný elektrikář / RT, a já bych jej pouze zapojil (aby byl přívod připraven již třeba týden dopředu a elektrikář nemusel čekat až zapojím EZS a pak by on zapojil přívod - to mi přijde jako hloupost.). Takže moje otázka zní, jestli stačí, aby mi on kabel vyvedl ze zdi, zrevidoval, já jej zapojím a on po několika dnech, když se tam dostane, celý systém zreviduje, jestli je to také třeba.
Michal Zoubek:
Ještě pro doplnění: Mám zkušenosti s montáží elektrických rozvodů, opravy pod napětím, pájení a opravy tištěných spojů, stavba i oživování elektronických přístrojů. Ovšem všechno jen pro sebe, či pro zaměstnavatele . Pro zákazníka nepotřebuji tahat CYKY, ani mu dělat zásuvky, od toho má elektrikáře, já mu budu tahat datovou síť z UTP, nebo dokonce instalovat bezdrátová zařízení na bateriový provoz.
František Šohajda:
Citace
Nicméně, jak jsem již psal, jedná se o montáž EZS, koncesi si budu zřizovat a veškeré zařízení bude do 12V, kromě ústředny, do které se připojí hlavní přívod do svorek.
To je právě jen "TO" na co potřebujete dodavatelsky jinou živnost s příslušnými papíry a samozdřejmě i par.8 .
I kdyby jste jen jednou ročně zapojoval jak se říká "jen tři dráty".
Neříkám že to neumíte, ale chcete vědět jak je to doopravdy. ;)
Nebo si někoho sehnat, kdo to "ofiálně"zapojí,kdo má příslušnou legislativu už opatřenou.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana