Je potřeba mít §8 pro připojení EZS na zrevidovaný přívod?
Michal Zoubek:
Chápu, tudíž si mohu zapojit EZS (popř. pro své účely nastavení a konfigurace použít dočasné připojení do zásuvky skrze napájecí kabel) a poté mi jej elektrikář připojí do sítě a provede revizi. (poklona) vám za odpovědi ;).
Každopádně mi přijde zvláštní, jelikož neprovádím zapojení dodavatelským způsobem, poněvadž napájecí přívod "dodá" elektrikář. Toto téma jsem probíral s RT a potom s jedním pracovníkem, který řídí týmy a také mi dali zapravdu. Každopádně kde se dá najít definice "dodavatelského způsobu"? Zda se jedná o jakýkoliv zásah do sítě (nad 50V), či právě jen "přivedení" napájení z rozvaděče a s koncovým zapojením není třeba §8?
Vaše odpovědi chápu a určitě není třeba mi přepisovat vyhlášku 50/78 sb., vážně mě nezajímá nějaké obcházení pravidel, či co. Praxi taktéž mám, jen ještě není dostatečná na §8, což neznamená, že budu čekat další rok na provedení montáží, jen mi prostě přívod bude muset přivést elektrikář a RT.
Je prosím možné v zákoně vyhledat definici dodavatelského způsobu, pokud to není problém? Nepovedlo se mi ji najít. (poklona) .
Michal Zoubek:
Ještě doplním otázku: Jestli je to také možné, můžete mi prosím pomoci s vymezením činností, na které (ne)potřebuji §8? Jedná se tedy o všechna zařízení do 50V, tzn. pájení SMD součástek, výměna komponent elektrického zařízení a vše, kde není přivedeno přímých síťových 230V? Jak se to tedy, prosím, vztahuje např. na opravu adaptéru k notebooku, kam jde 230V ze sítě do trafa a vychází 12V?
Jan Bocek:
Citace: Michal Zoubek 04.08.2017, 11:25
Vaše odpovědi chápu a určitě není třeba mi přepisovat vyhlášku 50/78 sb., vážně mě nezajímá nějaké obcházení pravidel, či co.
Je prosím možné v zákoně vyhledat definici dodavatelského způsobu, pokud to není problém? Nepovedlo se mi ji najít. (poklona) .
Vyňatek z vyhlášky 50/78 Sb. jsem napsal schválně, protože od toho se mnohé odvíjí z hlediska §8. Ta praxe je důležitá.....z de nejde o žádné obcházení, ale to ,co umožnuje zákon. A zákon umožňuje zřídit živnost tam, kde je nutný §8 a nemáte praxi formou zástupce. Tak jak máte "zástupce" revizního technika uvedeného v záznamu o prověření náležitosti, tak může být zástupce i na §8. A za rok za dva toho zástupce zrušíte.
Pokud hledáte ustanovení , kterým se stanoví technické požadavky na elektrická zařízení nízkého napětí, tak základní ustanovení najdete v §1 NV 17/2002 a novější platné v §1 (2) NV 118/2016 Sb a §3 je o dodávání na trh. A protože jste výrobce, je dobré znát i přílohy k uvedenému NV.
A vždy platilo, že podnikající osoby mohou provádět montáž, opravy, revize a zkoušky vyhrazeného elektrického zařízení, jen na základě oprávnění vydaného SOD. Byl to zákon již z roku 174/1968 Sb., dneska je to vyhláška 73/2010 Sb. ( viz příloha č.2 k vyhlášce 73/2010 Sb o bližších podmínkách bezpečnosti zařízení).
Rozumnější je mít Oprávnění, než to obcházet jinými cestami. K tomu vás ale zde v diskusi nikdo nenavádí. Nic ve zlém, ale pokud byste znal vyhlášku 50/78 Sb. tak většinu otázek by jste zde nepoložil. Ale jinak vás chápu, protože podobné otázky dostávám právě od IT pracovníků při doplňujících školeních na §6
Tím ale, že se ptáte, patříte k lepší skupině pracovníku, kteří chtějí problém řešit a ne jen jej vytvářet. Určitě se dobře zorientujete a najdete pro vás dobré řešení. Ale řešení takové, aby jste nebyl moc závislý na jiných subdodavatelíc h služeb. Pokud chcete více, můžeme diskutovat osobně emailem.
Michal Zoubek:
Velice vám (poklona) za odpovědi, vysvětlení a odkaz na uvedené vyhlášky. :) Samozřejmě si to neberu ve zlém, jen se mi občas trochu příčí, když mě lidé považují za právě i viz co jste psal vy, za IT pracovníka s neznalostí elektro a s nějakým kurzem. Obor mám vystudovaný (přímo se specializací na EZS) a praxi mám, jen ohledně par.8 jsem měl stále nejasnosti (norm). Vyhlášku 50/78 sb. jsem studoval a jednoznačnou odpověď nenašel. Pokusím se řešit problém nejspíš pomocí vámi zmíněného zástupce, než budu díky praxi moci udělat si par. 8. ;)
Jan Franěk:
Osobně se domnívám, že pokud máte par. 6 vyhl. 50, a k tomu ŽL na EZSky, nic vám nebrání v tom, zapojit napájení 230V do svorkovnice ústředny. Přívod by měl být samozřejmě zrevidován RT.
Použijte selský rozum. Dílo předáme jako celek, včetně zapojení a oživení. Par. 6 vás k této činnosti opravňuje a zapojení jednoho vývodu napájení je velmi nepodstatná část celku. Co si budeme namlouvat, záležet bude i na textu ve faktuře, nebo vyúčtování. :) (drinks)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana