S jakou přesností lze změřit zemní odpor obyčejným ohmmetrem?

<< < (3/4) > >>

Miroslav Revús:
Citace: Martin Veverka  30.07.2017, 14:04

Usoudil jsem z toho, že máme TT.

Ste si tým úplne istý alebo sa iba domnievate?
Nebolo by od veci, najprv zistiť skutočný typ siete a potom sa zaoberať meraním uzemnenia.

Martin Veverka:
S typem sítě TT jsem si nebyl jistý. Tím měřením jsem chtěl hlavně zjistit typ sítě, odpor uzemnění je vlastně bonus.

Nevím, jak jinak typ sítě zjistit. Na sloupu vidím, že vedou čtyři vodiče do kabelu nataženému k domu, kabel vede pod fasádou dolů do pojistkové skříně, tam není vidět nic zajímavého a odtud ještě níže k hlavnímu jističi, HDO a elektroměru, které jsou pod plombou. Z poza plombované části vychází do přístupné části rozvaděče pět vodičů, tři černé fáze a dva žz, jeden připojený na PE svorkovnici a druhý po průchodu chráničem zmodrá a je připojen na N svorkovnici.

Kdyby se jednalo o TN-C-S a bod rozdělení byl za plombami, tak bych nemohl naměřit tak velký odpor (24 ohmů) mezi N a PE sběrnicemi, byl by to nanejvýš metr měděného drátu 4 mm2. Také odpor výrazně vzrostl po odpojení zemnící svorky v krabici pod elektroměrem.

Kdyby se jednalo o síť TN-S a bod rozdělení byl už u transformátoru, tak by k domu ze sloupu muselo vést 5 drátů a ne 4. A i tak by by byl naměřený odpor příliš velký.

Síť IT lze vyloučit hned, takže zbývá jediná možnost a to TT.

Václav Třetí:
Nejjistější je se poptat technika distribuční společnosti. Také hodně napoví lokalita, tyto sítě se vyskytují jen v určité oblasti na JM. Všude jinde by měly být již dávno zrušené. Pokud tedy nejste někde v cizině. Více by vám mohl říci kol. Jaroslav Hasala.

Miroslav Revús:
Citace: Martin Veverka  01.08.2017, 16:05

Nevím, jak jinak typ sítě zjistit. Na sloupu vidím, že vedou čtyři vodiče do kabelu nataženému k domu, ......
Síť IT lze vyloučit hned, takže zbývá jediná možnost a to TT.

Zabudol ste na sieť TN-C, ktorá býva najčastejšie používaná pre distribučné rozvody. Pre tento typ siete hovorí aj fakt, že máte na stĺpoch štyri vodiče.

Najjednoduchší spôsob ako sa niečoho dopátrať, je prejsť sa popri sieti smerom k transformátoru .
Ak od trafa odchádzajú štyri vodiče, je to sieť TN-C. Spojenie PEN so zemou môže byť vyhotovené aj v distribučnom rozvádzači pri trafe a nemusí ho byť vidno.

Martin Veverka:
Pokud by se jednalo o TN-C, tak, pak bych musel mít pod plombou doma v rozvaděči rozdělení PEN na PE a N a v tom případě bych nemohl mezi PE a N naměřit tak velký odpor (24 ohmů). Odpor by byl cca 5 miliohmů, protože bych měřil odpor asi 1 metr mědi 4mm2.

Jsem opravdu na jižní Moravě.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana