Je napětí 0,7-1V mezi radiátorem a kostrou PC v pořádku?

<< < (2/4) > >>

Rozmahel Vladimír:
To napětí tam klidně může být. Není to při této hodnotě moc přesný údaj. Bylo by vhodné změřit dotykový proud dle 33 1600ed.2.

Lukas55555:
Citace: Tomáš Jetmar  28.07.2017, 20:30

Je to sice 0,7-1V, ale cítit to je slušně. Občas stačí dotknout se samotného radiátoru. Je to normální?

Taktiež sa prikáňam k názoru že cca 1 V by nemalo nyť cítiť. Čiže ste najpravdepodob nejšie namerali nezmysel.
Ako bolo napísané tento multimeterje určený na meranie  U s 50Hz so sínus. priebehom a i to  priveľmi presný nie je. Ťažko s ním zmeriate iné frekvencie či priebehy čo je pri spínavých zdrojoch dosť možné. Ono nie je až tak jednoduché v praxi niečo odmerať.

Zavolajte urýchlene RT alebo aspom skúseného elektrikára s potrebnými meracími prístrojmi. Kľudne može isť o velmi zavažnú závadu v silovej inštalácii-napr. Povoleny spoj pen vodiča. Čo by v tnc sústave mohlo vyústiť do prerušenia a tým dostanete plné fázové napätie na kostry spotrebičov a na ochranné pospájanie, a možno i takmer združené do zásuvky 230V.

Tomáš Jetmar:
Teď jsem přišel ze zahrady. Měl jsem tam laptop s připojenou USB kamerou Zwo ASI 120 (kovové pouzdro) při dotyku je opět "něco cítit". Zřejmě bude někde závada na elektroinstala ci (starý dům s hlinikovým rozvodem). Co nejdříve zavoláme technika.

Jiří Schwarz:
Citace: Tomáš Jetmar  30.07.2017, 00:12

... Měl jsem tam laptop ...

Laptop byl připojen přes zdroj na přívod sítě?
Má dvoužilový nebo třížilový přívod (kabel s plochou vidlicí, nebo s velkou, kde je i kontakt na ochranný kolík)?

Měřicí přístroje (asi jsem to s tím pojmenováním hračky netrefil),  které mají nejmenší rozsah měření AC napětí 200V mají zpravidla jen diodu pro jednocestné usměrnění...
Zkuste jej přepnout na zmíněný rozsah AC 200V a změřte napětí na baterii 12V.
Jestli při jedné polaritě naměříte 24V a při opačné 0V, možná začnete věřit že to asi není moc seriozní přístroj...

Tomáš Jetmar:
Byl tam třížilový prodlužovák se zástrčkou s ochranným kolíkem. Multimetr se chová přesně jak popisujete :)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana