Jak se synchronizují elektromotory autozvedáků?

(1/2) > >>

Nápravník Jiří:
Jak se synchronizují elektromotory autozvedáků?
Používají se dva, čtyři nebo šest motorů. 
Jedná se mi o synchronizaci při zdvíhání a spouštění, každý zvedák má svůj 3-fázový motor.

Piszkos Munkak:
Zvedáky co znám já, mají motor jeden a ramena jsou propojena spodem ocelovým lanem.

Miroslav Revús:
firma SLIFT uvádza u svojich elektromechani ckých zdvihákoch, že motory sú riadené mikroprocesoro vou jednotkou, ktorá okrem synchronizácie zabezpečuje aj ostatné bezpečnostné funkcie.

Viem si to ale predstaviť aj pomocou dvoch (viacerých) frekvenčných meničov v zapojení master/slave.

Nápravník Jiří:
Mohl byste mi prosím poslat více info ohledně těch měničů?  (poklona)

raj:
Synchronní chod není nic nového - používá se již desítky let.
Princip je jednoduchý -  na pohonu "master" a podřízených pohonech "slave" je umístěn inkrementální snímač.
Regulátor (většinou osazen na pohonu (pohonech) "slave" odečítá aktuální polohu "masteru" a "slave" a snaží se měnit otáčky "slave" tak, aby byl rozdíl ve vzájemné poloze nulový.
Je nutné nastavit pohon "slave" tak, aby byl "živější" s možností dosáhnout vyšších otáček než má "master",  protože musí "master" "dohnat". ( je třeba systém nastavit tak, aby tento čas byl co nejkratší  (jedná se o desítky milisekund...))
Samozřejmě jsou k dispozici poruchové stavy, když je rozdíl příliš veliký, nebo když se "slave" nepodaří "master" dohnat včas.
S moderní dobou se informace o vzájemné poloze posílá přes různé komunikační sběrnice, nicméně pokud je požadována velká dynamika systému, nadále se používá přímých impulsů z čidel.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana