Průvan v domě přitahuje blesky!

<< < (2/9) > >>

Jiří_Hrubý:
Při rychlosti průvanu kolem Mach4 už by to asi možné bylo :D

Jirka Š. Svejkovský:
Dneska na mě vyskočila reklama na vyvíječ ozónu. Prý je to děsně in. Tady bych byl s tím průvanem asi opatrnější

MrPeter:
Citace: Fuk Tomáš  23.06.2017, 18:00

Jistě doplníte i odkaz na studii, kde něco takového pozorovali  (wall)

Myslel jsem to samozřejmě jenom jako vtip (viz smajlíci).

Nicméně ke slabé ionizaci průvanem určitě dochází - ionizace může vznikat třením částeček. Pokud je suchý, prašný vzduch vyfouknut větrem, může dojít třením k jeho ionizaci. Bavíme se samozřejmě o zcela nepatrných hodnotách - v tomto kontextu tedy v podstatě nulový vliv.
 Na podobném principu funguje např. stříkací pistole tribo, nebo podobně vznikají blesky při erupci sopky.

Wolfgang Marks II:
 ,  ano jedná se o staré moudro,  babička tvrdila totéž. Sice mi ho nikdo nevysvětlil, a tak jsem se podíval do staré knihy kouzel (viz přílohy).

Babička a moje logické myšlení mi říká, že ochrana před přeskokem výboje a nebo před bočním úderem blesku může být účinná, pokud použijeme zábranu. Sklo a dveře mohou posloužit jako jednoduché dielektrikum, kdežto otevřená vrata do stodoly plné senem a prachem už nebude tak dobré.
Oporu pro babičku bych tedy hledal v norme 33 2000-4.41

Jan Hájek:
Tak já mám favorita ve Findeisenovi 3. vydání z roku 1905. Používal jsem ho jako ukázku, jak je stará metoda valivé koule.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana