Průvan v domě přitahuje blesky!
Jirka Š. Svejkovský:
Tady se o tom detailně psalo.
Maroš Klein:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 14.08.2017, 17:35
O klasickém blesku se toho ví poměrně hodně. Nejenom jak a kde vzniká. Umíme počítat s konkrétními parametry blesku, umíme ho změřit.
Nedávno som v jednom dokumente zachytil teóriu, že za samotnú inicializáciu vzniku bleskového výboja sú zodpovedné častice vzniknuvšie v ďalekom vesmíre pri hyper či supernovách, ktoré pri prieniku atmosférou s vhodnými búrkovými podmienkami sú na úrovni elektrónov spúšťačom samotného výboja s nabaľovacím efektom. V mrakoch samotných na jednoduchý výboj v stovkách či tisícoch metrov vraj jednoducho nie je dostatočne veľký elektrostatick ý náboj.
Do toho primiešali „trolov“ a „fantómov“ v horných vrstvách, novoobjavenú zložku gama či rtg žiarenia, resp. vznik jedovatého ozónu, a na zpochybnenie jednoduchého vysvetlenia štýlu wiki to stačilo.
Možno vieme relatívne dosť o fáze účinku blesku, z dokumentu som však nadobudol skôr pocit, že na nejaké zásadnejšie objavy podstaty „jednoduchého“ blesku sa ešte stále čaká.
Isteže tých zmapovaných účinkov z „prírodného laboratória“ je v sieti na pochopenie dostatok, https://www.youtube.com/watch?v=Z_SDhrguBjk , len tá teória vzniku mi príde trocha zjednodušená.
Jirka Š. Svejkovský:
Za elektrický náboj v bouřkovém mraku je zodpovědná ionosféra. Ta se zase nabíjí působením slunečního větru. Nevím, jak by v tom jely supernovy. Nejintenzivněj ší producenti ionizujícího záření po Slunci jsou pulsary (rotující neutronové hvězdy). Když taková "rupne", dokáže přezářit celý vesmír (v gamma oboru).
Toho náboje je samozřejmě na inicializaci leaderu dost.
ACEOF ACES:
Kulový blesk může být energetická bytost nebo její viditelná část.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana