ARisk#25 Jaká ochrana proti přepětí je ve vícenásobné zásuvce?

<< < (2/3) > >>

novy2:
Citace: Redakce portálu Elektrika.cz  23.06.2017, 08:02

V různých maloprodejnách mohou spotřebitelé nakoupit vícenásobné zásuvky s textem, že obsahují přepěťovou ochranu. V některých případech může prodavač tvrdit, že jde o velice užitečnou zásuvku, která ochrání i před bleskem.

Pred bleskom prichádzajúcim cez anténu do TV, teda pri priamom údere blesku, nie sme vôbec chránení. Predpokladám, že táto téma je myslená k ochrane pred prepätím zo vstupu domu.

Václav Třetí:
to kol. Vladimír Štemberg: Nesetkal jsem se s přepěťovkami v prodlužovačkác h, které by splňovaly všechny požadavky beze zbytku. Teď nemluvím o čínských napodobeninách z tržiště, o kterých mluvíte Vy, ale o výrobcích nabízených relativně dobrými kamennými obchodníky včetně elektroodbytů.

Varistory s pojistkou jsou jistě lepší a nezpůsobí požár, ovšem v určitém okamžiku přestanou plnit svoji funkci a je otázka, zda to uživatel má šanci vědět. Dále se mi nelíbí malý průřez přívodních šňůr většiny těchto prodlužovaček. Také mi připadá dost absurdní spoléhat na vodič PE v zásuvkovém rozvodu, který může mít dost spojů a v nich nějaké, byť jinak neškodné přechodové odpory. A uživatel většinou netuší, zda je zapojen na první zásuvce od rozvaděče nebo až na té desáté. 

Stále tvrdím, že by měly být v rozvaděči další stupně ochrany s řádným uzemněním dostatečným průřezem vodiče na MET

Fuk Tomáš:
Citace: Václav Třetí  27.06.2017, 09:59

... Dále se mi nelíbí malý průřez přívodních šňůr většiny těchto prodlužovaček. Také mi připadá dost absurdní spoléhat na vodič PE v zásuvkovém rozvodu, který může mít dost spojů a v nich nějaké, byť jinak neškodné přechodové odpory. A uživatel většinou netuší, zda je zapojen na první zásuvce od rozvaděče nebo až na té desáté. ...

A když si navíc přečte, že mu ten pes odvede 60 kA proudu...

Jiří Schwarz:
Citace: novy2  24.06.2017, 18:57

Pred bleskom prichádzajúcim cez anténu do TV, teda pri priamom údere blesku, nie sme vôbec chránení. Predpokladám, že táto téma je myslená k ochrane pred prepätím zo vstupu domu.

Ono je takové "krásné řešení",  které si ale člověk musí "udělat sám"...
Když mi do televize leze jeden přívod napájení, druhý anténa, třetí HDMI kabel ze satelitu, je třeba mít ochranu na "všech přívodech" a mít ty ochrany co nejkratším ochranným zemnicím vodičem na jeden zemnicí potenciál.
Bohužel to občas nechápou ani "odborníci" že jsou mi v podstatě málo platné sebelepší ochrany na jednotlivých přívodech, když jsou každá na "jiném konci domu",  proti "jiné zemi",  takže mi tu "elektroniku" zboří rozdíl potenciálů mezi jednotlivými přívody

Václav Třetí:
Citace: Fuk Tomáš  27.06.2017, 14:13

A když si navíc přečte, že mu ten pes odvede 60 kA proudu...

Tak se jen zasměju.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana