Jak řešit drnčící stykače pouze ve vysokém tarifu v RD s více rozvaděči?
Ivan Taraba:
Ano, vypadá to na napájení stykačů z různých fází. Chtělo by to schéma skutečného zapojení rozvodu HDO. Dá se to pokazit různými způsoby.
Petr Beneš5:
(poklona) všem za odpověď. Můžete mi někoho doporučit z okolí Jindřichova Hradce? Dotyčný elektrikář umí zapojit byt, toto je už nad jeho síly.
Vít Rotrekl:
Možná Zdeněk Pikhart, je z Tábora, což není moc daleko, ale nevím jak moc má práce. Kontakty na něj najdete tady na fóru.
Marek Zeman:
Obávám se, že máte dost nebezpečný stav, pokud se stykače rozdrnčí při vypnutí hl. vypínače. Znamená to, že máte HDO s typyckým (doporučeným) zapojením se spínaným N, ale 4x na 1 kontakt HDO. V každém rozvaděči je na jednu fázi připojena přes jistič cívka stykače (svorka A1) a její druhý vývod (A2) je spojený s cívkami ostatních stykačů (jejich A2). Vývody A1 ostatních stykačů jsou rovněž napájené, zřejmě je dodržena stejná fáze, takže dokud jsou všechny rozvaděče pod napětím, je vše v pořádku. Pokud ve vysokém tarifu vypnete hl. vypínač jednoho rozvaděče, dostane se v něm na vše, co je spojené s jističem pro cívku stykače napětí z ostatních rozvaděčů - tedy i na ostatní jističe na stejné fázi! Pokud je na některém z nich zapnutý spotřebič, začne protékat proud, který podle své velikosti vyvolá nebo nevyvolá drnčení ostatních stykačů. Pokud nebude odběr, stykače drnčet nebudou, ale budete mít v části instalace nebezpečné napětí při vypnutém hl. vypínači. Impedance cívek stykačů bezpečný proud nevytvoří - hrozí úraz např. při výměně žárovky a spolehnutí se na vypnutí hl. vypínače.
František Janeček:
Citace: Petr Beneš5 21.06.2017, 23:29
Mám problém u novostavby RD, která má 4 ubytovací jednotky = 4 bytové rozvaděče. Elektrikář si už neví rady, tak to zkouším zde u vás.
Stykače ABB pro bojlery (vždy 1 ks v rozvaděči) jsou zapojené na jedné fázi, tedy alespoň si to myslí. Vše nyní funguje, ale ve chvíli, kdy v jednom bytě vypnu hl. jistič (stačí i jen "správný" jistič, hl. je tutovka), v ostatních bytech začnou stykače drnčet, to se děje pouze ve vysokém tarifu. Přívod el. a HDO je svorkován, takže nezávisle do všech rozvaděčů. Mám připravené stykače ještě pro přímotop, ale zatím nezapojeno.
Bojlery zkoušel zapojit před chránič, bez úspěchu. Vypojil nožové pojistky v hl. antoníčku a kontroloval zdali je vše zapojeno na jedné fázi. Každý rozvaděč má svoje podružné jednosazbové hodiny (jako laik uvádím, ale zde problém nejspíš není).
Nevíte v čem je problém?
Nějak mi uniká souvislost HDO a jednosazbové elektroměry, byť podružné.Co vlastně měří?Kontakty v HDO jednak připojují stykače blokovaných spotřebičů a jednak přepínají sazbu u elektroměru.Ja k, když máte jednosazbové elektroměry? :)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana