Jak řešit drnčící stykače pouze ve vysokém tarifu v RD s více rozvaděči?

(1/5) > >>

Petr Beneš5:
Mám problém u novostavby RD, která má 4 ubytovací jednotky = 4 bytové rozvaděče. Elektrikář si už neví rady, tak to zkouším zde u vás.

Stykače ABB pro bojlery (vždy 1 ks v rozvaděči) jsou zapojené na jedné fázi, tedy alespoň si to myslí. Vše nyní funguje, ale ve chvíli, kdy v jednom bytě vypnu hl. jistič (stačí i jen "správný" jistič, hl. je tutovka),  v ostatních bytech začnou stykače drnčet, to se děje pouze ve vysokém tarifu. Přívod el. a HDO je svorkován, takže nezávisle do všech rozvaděčů. Mám připravené stykače ještě pro přímotop, ale zatím nezapojeno.

Bojlery zkoušel zapojit před chránič, bez úspěchu. Vypojil nožové pojistky v hl. antoníčku a kontroloval zdali je vše zapojeno na jedné fázi. Každý rozvaděč má svoje podružné jednosazbové hodiny (jako laik uvádím, ale zde problém nejspíš není).

Nevíte v čem je problém?

Miroslav Minařík:
Ve volbě elektrikáře.

Pavel Horský:
"Elektrikář" je zřejmě melouchář pracující v údržbě nějaké nadnárodní společnosti a nebo IT pracovník internetového provaidera. To jsou největší týpci.

Píšete, že jde o novostavbu.
Pak máte problém v tom, že nejsou dodrženy připojovací podmínky (tedy alespoň u ČEZ.....neznám PP jiných distributorů)
Obecně platí....elekt roměr = HDO.
Pokud je jen jedno HDO, pak se do obvodu ovládání zapojuje relé, které přes svoje silové kontakty pomocí vodiče N spíná stykače v jednotlivých bytech.
Honit společnou fázi je VELICE amatérské! V průběhu let ji může kdokoli nechtěně rozhodit a pak bude mít samozřejmě problém, jako váš údržbář.

Takže - vyměnit údržbáře za elektrikáře a máte po problému.

Václav Třetí:
Citace: Petr Beneš5  21.06.2017, 23:29

Mám problém u novostavby RD, která má 4 ubytovací jednotky = 4 bytové rozvaděče..... .... Vypojil nožové pojistky v hl. antoníčku a kontroloval zdali je vše zapojeno na jedné fázi. Každý rozvaděč má svoje podružné jednosazbové hodiny (jako laik uvádím, ale zde problém nejspíš není).

A zrovna nejspíš bude! Vy máte 4 byty zapojené v jedné fázi? To chce asi doopravdy jiného elektrikáře a obvod ovládání boilerů udělat jinak.

Milan Hudec:
Takže vrchol elektrikářovo umu končí před správným zapojením HDO (dance)
To je na poblití  :'(

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana