Jak zakrýt elektroinstalační krabičky ve zdech před omítáním?
Václav Třetí:
Pracné to zásadně není, připraví se standardně kabely na plánované trasy (přichytit hřebíky, přisádrovat), v místě krabic se předseká-předvrtá cihla pro krabici a nechají kabely trčet kolmo ze zdi, případně se stáhnou izolací k sobě, zedníci omítnou hrubou omítku a v částečně tvrdnoucí omítce se vyškrabou otvory pro krabice a počká na vytvrdnutí, pak se osadí krabice do sádrového lože se zedníky dohodnutým přesahem pro štuk. Výhodou je, že se pak neřeší distanční prstýnky ani zabrušování krabic.
Pavel Horský:
Citace: Václav Třetí 20.06.2017, 11:00
Já osobně dávám přednost usazení krabiček až po provedení hrubé omítky těsně před štukováním, odpadne mnoho práce s řešením utopených či vystupujících krabiček.
Přesně tak. Také jsme to tak prováděli. Jedinou nevýhodou je, že se člověk musí vrátit na stavbu právě kvůli těmto pracem, ale to je detail proti tomu, když jsou pak krabice utopené a nebo naopak vyčnívají ven.
My jsme to dělali tak, že jsme kabely vyvedli vždy o malinko výše, než se osazovala krabice, bez předběžného předvrtávání. To bylo zbytečné. Otvory na krabice jsme pak vždy frézovali po vytvrdnutí omítky před štuky. Žádné přesahy. Vždy zatlačit do sádry pomocí krátké vodováhy. Síla štuku je pak již tak nicotná, že se nemusí nechávat žádné přesahy. Tím, že jsou kabely vyvedeny cca 10cm nad krabicí se pak tyto v pohodě po jejich oholení nastrčí do krabic, zedníci začistí a po vytvrdnutí začištění mohou v pohodě štukovat. Doporučuji tento postup.
Radim Cienciala:
To se zase rozjelo téma ohledně krabiček. :D
Miroslav Minařík:
Citace: Václav Třetí 20.06.2017, 11:00
Já osobně dávám přednost usazení krabiček až po provedení hrubé omítky těsně před štukováním, odpadne mnoho práce s řešením utopených či vystupujících krabiček.
Také s souhlasím s tímto postupem. Trefovat se do plánované omítky je výhra ve Sportce, nemluvě o komentářích zedníků. Jestli je něco pracné, pak to řešení přesazené nebo utopené krabice. A pak samozřejmě není potřeba řešit zakrývání krabic jinak než novinami. (Popřípadě volebními lístky :-)
Petr Pavlíček 1:
Citace: Miroslav Minařík 20.06.2017, 12:40
Také s souhlasím s tímto postupem. Trefovat se do plánované omítky je výhra ve Sportce, nemluvě o komentářích zedníků. Jestli je něco pracné, pak to řešení přesazené nebo utopené krabice. A pak samozřejmě není potřeba řešit zakrývání krabic jinak než novinami. (Popřípadě volebními lístky :-)
Asi to budu muset někde vyzkoušet. Ale opravdu si zatím po praktické stránce nedokážu představit jak se to dělá aniž by mi to přidělalo spoustu práce a sebralo spoustu času.
Například, když udělám sádrové lože do kterého vsadím krabičku, tou krabičkou prostrčím dva, tři nebo čtyři kabely, tak mě ty kabely budou tu krabici šponovat a já budu u každé krabičky čekat a držet jí, než zavadne sádra....?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana