Kam patří druhý stupeň SPD? Před nebo za chránič?

<< < (2/5) > >>

Jirka Š. Svejkovský:
Proto je nejlepší elektronické chrániče vůbec nepoužívat.

Václav Třetí:
Také klasický chránič je třeba zajistit proti přepětí. takže za mě jednoznačně SPD před chránič, on v dnešní instalaci nebude obvykle také jen jeden a dávat více SPD stejného typu skoro paralelně je zbytečné. Za chránič přijdou až ochrany třetího stupně, které budou osazeny co nejblíže vytypovaným spotřebičům.

Miroslav Minařík:
Citace: Pavel Horský  21.06.2017, 07:23

... toto se mi tedy vůbec nezdá.

Myslím, že to je náhodou Františkova dobrá poznámka od které jsme se dostali k elektronickým chráničům. Je to pohled od jinud. To se mi na diskusích líbí, že se zde občas objeví pohled, který bych neuvažoval.

Zdeněk Suchomel:
Podle mě došlo k nešťastnému pomíchání pojmů.

V první části odpovědi pan Kosmák pravděpodobně řeší reziduální proud proudového chrániče. Tedy závislost přepěťové ochrany a proudového chrániče v klidovém stavu, kdy teče varistorem svodový proud cca 0,2 mA. Když do obvodu proudového chrániče "navěsíte" více přepěťových ochran, tak to samozřejmě může ovlivnit jeho funkci.

Pokud bychom se bavili o okamžiku, kdy přepěťová ochrana právě zafungovala a svedla přepětí, tam se NEbavíme o hodnotách unikajících proudů do 30 mA, ale o jednotkách až desítkách kA. V tomto případě je úplně jedno, jaký je jmenovitý reziduální proud proudového chrániče. Tady zahraje parametr "rázová odolnost". U standardních proudových chráničů se rázová odolnost pohybuje do 1 kA. U proudových chráničů typu G jsou to 3 kA a u selektivních proudových chráničů typu S dokonce 5 kA. Chrániče tolerují daný proud, ale pouze velice krátkodobě. Konkrétně vlnu 8/20 us. Pokud je rána větší, proudový chránič vybaví.

V druhé části odpovědi (po střihu) se podle mě pan Kosmák vyjadřuje k dimenzování přepěťových ochran a ne proudových chráničů.

Fuk Tomáš:
Citace: Zdeněk Suchomel  21.06.2017, 10:02

Podle mě došlo k nešťastnému pomíchání pojmů.

Dík za rozklíčování, také jsem z toho byl voľaký zmätený.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana