Kdo může provádět kontroly svářeček? Musí to být revizní technik E4A?

<< < (3/4) > >>

František Šohajda:
Citace

Kolegové popisují revize a to je něco jiného.  na zdravi

Ano, to popisujeme revize....(asi jsme to přehlédli)
Kontrola je zcela něco jiného..(Ale přiznám se, kontrolu u svářeček a spotřebičů jsem nikde neviděl poznamenanou.. ...a to jich bylo tisíce)
Stěží se zvládnou revize!! (norm)

Ladislav Beneš:
U svarecek se revize nedela tam se vystavuje protokol o kontrole svarovaciho zarizeni kde je ovsem tedy i mereni defakto ma veskere nalezitosti revize. Jen se ten protokol  nejmenuje revize ale kontrola A prave o tento dokument mi jde kdo ho muze vystavit

Omlouvam se za hacky a carky pisu z mobilu

Jan Franěk:
Ale odpověď jste dostal.

Všeobecně a zjednodušeně (nechytat úplně za slovo prosím):
revize     - provádí revizní technik, dle svého zaměření.
kontroly  - může provádět i osoba řádně poučená a s vybavením. Vždy záleží na tom co je potřeba kontrolovat a měřit. Osobně bych i některé kontroly raději viděl provádět RT. Ovšem pokud jsou měřící přístroje, znalosti a navíc j de o opakovanou činnot, nebývá v tom zásadnější problém.

Jan Bocek:
Citace: Ladislav Beneš  17.06.2017, 18:48

U svarecek se revize nedela tam se vystavuje protokol o kontrole svarovaciho zarizeni kde je ovsem tedy i mereni defakto ma veskere nalezitosti revize. Jen se ten protokol  nejmenuje revize ale kontrola A prave o tento dokument mi jde kdo ho muze vystavit

Tak znovu a polopaticky:

1) Pokud je to v rámci organizace, tak pověřený pracovník s §6 podle vyhlášky 50/78 Sb. Je nutné takovému pověřenému pracovníkovi vytvořit podmínky k takové činnosti. To znamená musí se naučit jak takový měřící protokol vypracovat, jak a čím proměřit žádané hodnoty.

2) Pokud to organizace objednává externě, tak poptávaný subjekt by měl mít Oprávnění k této činnosti a tím i §8 dle 50/78 Sb. Pak potřebné znalostí a vybavení měřící technikou.

Jinak je to hra se slovíčky. U revizí spotřebičů se také nevystavuje revizní zpráva, ale protokol o kontrole a měření je součásti revize.

Navíc i svařečky je třeba kontrolovat také podle 378/2001 Sb.
Podobně jako strojní zařízení, kde  elektrická část podléhá kontrole podle 60204-1 a navíc jako celek podle 378/2001.
Rozumnější je provádět revize svářeček, revize spotřebičů, revize strojního zařízení a zařadit tam všechny potřebné kontroly. Proto se také přikláním k názoru, že všechny tyto revize má dělat revizní technik elektro, třeba i s rozšířenou působnosti o NV 378/2001 Sb.

Občas vyžaduji při revizní činnosti po montérovi, aby mi předložil měřící protokol, protokol o funkční zkoušce toho, co uvedl do provozu. A nastává zděšení "kdo to může takový protokol vystavit". Každý montér, každý šef montér, každý odpovědný elektrikář.... .záleží na odpovědné osobě za elektrické zařízení, koho takto pověří a vytrénuje. Ono se zbytečně neříká, "jaký pán taký krám".
Nedělejme z toho vědu tam, kde to nemusíme.....

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Jan Bocek  18.06.2017, 21:38

2) Pokud to organizace objednává externě, tak poptávaný subjekt by měl mít Oprávnění k této činnosti a tím i §8 dle 50/78 Sb. Pak potřebné znalostí a vybavení měřící technikou.

Revize spotřebičů zahrnuje řemeslná činnost "Výroba, instalace, opravy elektrických strojů a přístrojů, elektronických a telekomunikačn ích zařízení". K ní potřebujete pouze vysvědčení . Nepodařilo se mi ovšem dohledat, jaké obory tomuto vyhovují (opravář spotřebičů?). Jsem ale přesvědčen, že žádné oprávnění se k této živnosti nevydává, alespoň ne na TIČR.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana